Hirdetés

Brutális trópusi vihar közelít sokak kedvenc trópusi paradicsoma felé, megkezdték az evakuálást

Nap Híre portré Nap Híre

Mexikó leglátogatottabb turisztikai területeire vörös riasztást adtak ki pénteken a Beryl hurrikán miatt, mert a trópusi vihar hamarosan elérheti a szárazföldet, miután több halálos áldozatot is követelt már a karibi térségben.

Az idei hurrikánszezon szokatlanul korán érkezett első nagy trópusi vihara eddig legkevesebb tíz ember halálát okozta a karibi térségben.

Az óránként akár 185 kilométeres sebességű széllel tomboló hurrikán már a mexikói Yucatán-félsziget keleti partvidékénél jár az amerikai hurrikánközpont (NHC) közlése szerint, ezért veszélyes és nagy károkozásra képes viharhullámokra figyelmeztettek az éjszaka. A helyi meteorológiai szolgálat heves vagy özönvízszerű esőzéseket jelzett előre, amelyek földcsuszamlásokat és áradásokat okozhatnak.

A Beryl csütörtökön vonult át a Kajmán-szigeteken, miután szerdán Jamaicán okozott pusztítást, ahol több halálos áldozata is volt a viharnak, és épületeket rongált meg, illetve számos partmenti utat mosott el az ár a hatóságok tájékoztatása szerint. A szakértők mérései alapján a hurrikán ereje már kis mértékben enyhült, miután megkerülte Jamaica déli partjait - írja az MTI.

Mexikóban a helyi hatóságok már a hét elején megkezdték a lakosság kitelepítését a veszélyeztetett területekről, a partmenti Punta Allen mintegy 700 lakosát szólították fel, hogy hagyják el otthonukat. Cancúnban az ablakokat és ajtókat homokzsákokkal torlaszolták el, miután a hatóságok közlése szerint a deszkákból kezdtek kifogyni.

Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök felszólította a vihar útvonalában élőket, hogy keressenek menedéket.

"Ne tétovázzanak! Az anyagi dolgokat vissza lehet szerezni. A legfontosabb dolog az élet" - írta az elnök a közösségi oldalán.

Laura Velázquez, a polgári védelem vezetője egy helyi rádiónak nyilatkozva a Cancúnban és a közeli Tulumban tartózkodó turistáknak azt tanácsolta, hogy keressenek fedezéket a hotelek pincéiben, ha a hurrikán megérkezik.

Sok turista a Cancúnból induló utolsó járatokra igyekezett feljutni csütörtökön a város nemzetközi repülőterén, ahol legalább 100 járatot töröltek az időjárás miatt.

Nagyon ritkán fordul elő, hogy egy nagyobb hurrikán ilyen korán megjelenjen a június 1-jétől november 30-áig tartó atlanti hurrikánszezonban. A Beryl lett a legkorábban négyes kategóriát elérő hurrikán, megelőzve ezzel a 2005 júliusában pusztító Dennist.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés