Hirdetés

A világ leggyűlöltebb pénzembere gazdagokat és szegényeket is kifosztott

Morvay Péter portré Morvay Péter

Tegnap lett volna 85 éves Bernard Madoff, a NASDAQ részvénypiac korábbi elnöke, aki évtizedeken át tartó piramisjátékával az Egyesült Államok történelmének legnagyobb pénzügyi csalását követte el. 

Madoff 370 ezer áldozatot vert át a világ 136 országában, és összesen 64,8 milliárd dollárt csalt ki tőlük. 

A bukott tőzsdeguru 82 évesen, börtönben halt meg.

A bíróságot nem hatották meg ügyvédeinek a kérelmei, amellyel 2021-ben Madoff szabadon engedését szerették volna elérni a koronavírus-járványra, végső stádiumú vesebetegségére és más krónikus egészségügyi problémáira hivatkozva. 

Bernie Madoff áldozatai között kórházak, jótékonysági intézmények is voltak
Bernie Madoff áldozatai között kórházak, jótékonysági intézmények is voltak LA Times

A New York-i tőzsdeguru legalább harminc éven át piramisjátékhoz hasonló rendszerben gyűjtötte befektetési alapja ügyfeleit, a régebbieket mindig az újonnan csatlakozók pénzéből fizetve ki. 

Madoff közel 65 milliárd dollárral maradt adós befektetőinek, akiknek esélyük sem volt arra, hogy valaha is viszont lássák megtakarításaiknak akárcsak egy részét is.

A piramisjáték 2008. decemberben omlott össze, miután a pénzügyi válság miatt megszorult ügyfelei hirtelen egyszerre összesen hétmilliárd dollárt kívántak kivenni az alapokból.

Ezt az összeget Madoff nem tudta felmutatni. 

Ekkor vallotta be titokban a cégeinél vezető állásban tevékenykedő fiainak, hogy 

„az egész egy óriási hazugság".

Madoff aljasságára jellemző, hogy a maradék pénzből sem az áldozatai kárát akarta enyhíteni, hanem az alkalmazottainak és a családtagoknak kíván idő előtti prémiumot adni.

Saját gyermekei azonban másnap feljelentették.

“Lopott a gazdagoktól, lopott a szegényektől... nem volt értékrendje"

- mondta a bírónak az ítélethirdetéskor egy volt befektető, Tom Fitzmaurice.

“Kiforgatta áldozatait pénzükből csak azért, hogy ő és felesége minden képzeletet felülmúló luxusban élhessenek.”

Amikor Danny Chin bíró 2009-ben a legmagasabb kiszabható börtönbüntetésre, 150 évre ítélte, a döntés kihirdetésekor óriási tapsvihar tört ki a tárgyalóteremben.

Bernie Madoff bűne az egész családjára rávetült. Két gyermeke közül az idősebbik fia, Mark 2010 decemberében öngyilkos lett, öccse, Andrew pedig 2014-ben halt meg rákbetegségben.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés