Hirdetés

Megszületett a bérmegállapodás: ennyivel emelkedik a bére a BKV dolgozóinak

Nap Híre portré Nap Híre

Megszületett a 2024-es bérmegállapodás a BKV-nál, már januárra emelt bért kapnak a társaság munkavállalói - közölte a BKV Zrt. az MTI-vel csütörtökön.

Azt írták: a szakszervezetek elfogadták a munkáltató által - a szakszervezeti észrevételek, javaslatok figyelembevételével - készített bérmegállapodás-tervezetet, így a bértárgyalás-sorozat csütörtöki ülésén a felek megegyeztek a 2024-es bérfejlesztés részleteiről.

A főváros és a bérszövetséget alkotó érdekképviseletek között létrejött bérpolitikai megállapodás az éves minimálbér és a garantált bérminimum százalékos emeléséhez köti a bérfejlesztés mértékét

 Az elfogadott bérmegállapodás alapján a 12,5+1 százalékos keretet figyelembe véve az alapbérfejlesztés mértéke átlagosan 12,5 százalék lesz, ezen felül emelkednek egyéb bérelemek is - tájékoztattak.    

Hozzátették: az alapbér emelésen kívül a megállapodás forrást biztosít többek között a szenioritási rendszer megőrzéséhez, a Budapest-pótlék emeléséhez, valamint lehetővé teszi a járművezető-tanulók és a kulcspozíciókban dolgozók kiemelt bérfejlesztését.

A 2024-es bérfejlesztés egyaránt méltányos a munkavállalóknak és segít megőrizni a BKV munkaerőpiaci helyzetét - áll a közleményben.

A napokban jelentették be azt is, hogy három év alatt legalább a negyedével nőhet a MÁV-Volán dolgozók bére, miután Lázár János építési és közlekedési miniszter három éves bérfejlesztési ajánlatot tett a Csoportszintű Érdekegyeztető Tanács (CsÉT) keddi ülésén. Mint írtuk, a tulajdonosi jogokat gyakorló tárca vezetője a MÁV-Volán csoport munkavállalói számára három évre legalább 25 százalékos, ezen belül 2024-ben legalább havi 70 ezer forintos egységes béremelésre tett ajánlatot.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés