Hirdetés

Megtámadott, benzinnel leöntött és felgyújtott két fiatalt négy nyugdíjas katona

Nap Híre portré Nap Híre

Egyikük, egy 19 éves fotós nem élte túl.

Az eset 1986. július 2-án, az Augusto Pinochet katonai rendszere elleni nemzetközi tiltakozások hátterében  történt. Ezen a napon egy katonai járőr őrizetbe vett, megvert, benzinnel leöntött és felgyújtott két chilei fiatalt. A 18 éves Carmen Gloria Quintana egyetemi hallgató túlélte a súlyos sérüléseket, nem úgy, mint Rodrigo Rojas de Negri, a 19 éves fotós, aki négy nappal később meghalt - idézi fel az atv.hu

Pénteken a chilei legfelsőbb bíróság 20 év börtönbüntetésre ítélte Pedro Fernandez Dittust, Julio Castańer Gonzalezt, Ivan Figueroa Canobrát és Nelson Medina Galvezt, a Pinochet-rezsim tisztjeit Rojas de Negri meggyilkolásáért és Carmen Gloria Quintana meggyilkolásának kísérletéért. 

Ez az ítélet "véget vet egy hosszú és nagyon embert próbáló folyamatnak, amelynek során meg kellett dönteni a diktátor által felállított hivatalos elméletet, amely szerint a fiatalok azért gyújtották fel magukat, mert gyújtóbombát viseltek a ruhájuk alatt" 

- nyilatkozta Nelson Caucoto, az egyik áldozat, Quintana ügyvédje, akit egy helyi rádióállomás idézett. 

Több mint ötven éve, 1973. szeptember 11-én az Augusto Pinochet tábornok vezette chilei hadsereg megdöntötte Salvador Allende elnök kormányát. A véres hatalomátvétel és az azt végrehajtó Pinochet tábornok megítélése a mai napig ellentmondásos, és mélyen megosztja a chilei társadalmat. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés