Hirdetés

Sötét jövő vár ránk, ha igaz, amit a szakértő mond

Nap Híre portré Nap Híre

Már most kezdenek elszállni az árak, de ez még semmi ahhoz képest, amit néhány hónap múlva tapasztalhatunk majd.

Az elmúlt hetekben szinte megállás nélkül emelkedett az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon - szerdától például 15 forinttal többet kell fizetni a gázolaj literjéért -, és úgy tűnik, hogy ez a tendencia a következő időszakban is folytatódni fog. 

Pletser Tamás, az Erste Bank olaj- és gázpiaci elemzője arról beszélt, hogy januárban 700 forint fölött indulhatnak majd a hazai üzemanyagárak, hiszen a rájuk ható tényezők mind a további drágulás irányába mutatnak - írja a Világgazdaság cikke nyomán a Portfolio.

Az olajpiac szűkös, emiatt a 85-90 dolláros hordónkénti ár szerinte könnyen elképzelhető az év második felében. Ráadásul literenként 41 forinttal fog nőni január 1-től az üzemanyagok jövedéki adója itthon, ami az áfa növekedéséhez fog vezetni.

Az ársapkát követően kisebb lett a verseny a hazai üzemanyagpiacon, ráadásul az intézkedés visszaállításának kockázata miatt a szereplők most akarnak pénzhez jutni, ami a magyar vevők számára magasabb árakat jelent. Ezekhez jön még hozzá a kiskereskedelmi különadó, a megerősített Robin Hood adó, és bevezetett EKR-díjat is - magyarázta a szakértő.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés