Hirdetés

Irgalmatlan pofont kapott Orbán Viktor kritikusa, mégpedig onnan, ahonnan a legkevésbé várta

Virág Sára portré Virág Sára

Benjamin Netanjahu igencsak hevesen reagált arra a hírre, miszerint Emmanuel Macron nemrég bejelentette; Franciaország nem küld több fegyvert Izraelnek, mert az országnak vissza kell térnie a diplomáciai megoldásokhoz.

A francia elnök szombaton az izraeli fegyverszállítások leállítását követelte a gázai harcok miatt. „Ma az a prioritás, hogy visszatérjünk a politikai megoldáshoz, hogy leállítsuk a fegyverszállításokat a gázai harcokhoz. Franciaország nem szállít semmit” - mondta Emmanuel Macron France Inter tévének. A francia elnök valószínűleg az Egyesült Államoknak címezte elsősorban az üzenetét, ahonnan évi 3 milliárd dollár értékben érkezik fegyver Izraelbe. 

Frnciaország ugyan kevés fegyvert szállít Izraelnek, de szeretné megerősíteni a régóta fennáló libanoni befolyását azáltal, hogy eléri az Egyesült Államoknál, gyakoroljon nyomást Izraelre annak érdekében, hogy végre megszülessen a békemegállapodás. Korábban úgy tűnt, Washington nem igazán küzd azellen, hogy Izrael végül elutasította a két hete bemutatott, 21 napos libanoni tűzszünetről szóló megállapodást. Egy szombati interjúban Macron úgy fogalmazott: 

"Úgy gondolom, most az a prioritás, hogy visszatérjünk a politikai megoldásokhoz, ezért le kell állítani a gázai fegyverszállításokat". 

Beszédében utalt az Egyesült Államokra is, mint Izrael fő fegyverszállítójára, valamint azt is kijelentette, hogy Libanon nem lehet az újabb Gázai övezet. Ezen kijelentését vasárnap is megismételte, mondván, hogy a Gázai tűzszünet és a Közel-Kelet békéje érdekében maximálisan támogatja a fegyverszállítások leállítását – írja a Guardian. Benjamin Netanjahu reakciója természetesen nem váratott sokat magára. "Miközben Izraelnak már Iránnal is meg kell küzdenie, minden civilizált nemzettől elvárható lenne, hogy felsorakozzon az oldalunkon. Ennek ellenére Macron és más nyugati vezetők is a fegyverszállítások leállítását követelik. Szégyelljék magukat" – jelentette ki az izraeli miniszterelnök. 

Macron emellett azt is bejelentette, hogy nemzetközi konferenciát fog összehívni a Libanonnak nyújtott segélyek megvitatása érdekében. Izrael Libanon ellen indított támadásának az a Hezbollah nevű terrorszervezet, amely a Hamász tavaly október hetedikén indított támadása után szintén megtámadta Izraelt. Macron bejelentését a libanoni, a katari és az egyiptomi kormány, valamint a Palesztin Hatóság is egyetértéssel fogadta. Ez, mint ahogy a lap is megjegyzi, annak a jele is, hogy többen aggódnak a Fehér Ház "túlzott elnézése" miatt. Többen úgy vélik, Amerika nem vette elég komolyan, hogy Izrael a 21 napos libanoni tűzszünetre vonatkozó javaslatot i elutasította. 

Libanonban eközben a Hezbollah váratlan gyengülését kihasználva megpróbálják végre nyélbe ütni az elnökválasztást. Az országnak 2022 óta nincs elnöke, a Hezbollah ugyanis minden eddigi jelöltet elbuktatott, akik nem voltak elég szoros szövetségesei. A parlament eddig nem tudott alkotmányos többséget megszabazni egyetlen jelölt esetében sem. A Hezbollah eddig azt az álláspontot képviselte, hogy nem lehet választásokat tartani a libanoni és a gázai tűzszünet előtt. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés