Hirdetés

Békák öröme: rajzik az egynapos élet a Tiszán

 portré

Elkezdődött a kérészek rajzása Szeged alatt a Tiszán. Napnyugta előtt lesz a legnagyobb a nyüzsgés.

Kikelő lárváik három éven át, többszázezres telepeken várják egynapos nászukat. Június elején bújnak elő az üregekből, hogy a víz fölé repüljenek.   

A tiszavirág a legnagyobb európai kérész, fehér farksertéivel akár 12 centiméter hosszú is lehet. A nőstényeknek a hímekhez képest nagyobb szárnyuk, farksertéik rövidebbek, így gyorsabb repülésre képesek - írja az MTI.

A rajzás időpontja függ a vízhőmérséklettől, a napos órák számától, de egyes feltételezések szerint még a holdfázis is befolyásolhatja. A rovarokat már a vájatok szájánál békák várják, de lesben állnak a ragadozó halak, és a különféle madarak, köztük tőkésrécék, sirályok.

MTI Fotó: Bugány János

A kikelő szárnyas egyedek a víz felszíne közelében kezdik meg rajzásukat. Néhány méter magasságú kavargó tömegben a hímek megkeresik a párjukat, a levegőben párosodnak. A párzás után a hím rövidesen elpusztul, a nőstény előtte a vízbe rakja mintegy hétezer petéjét.

A tiszavirág és a vele rokon fajok hajdan még egész Európában előfordultak, a szennyezések miatt azonban ma már csak a Tiszán és mellékfolyóin figyelhetők meg.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés