Hirdetés

Hatalmasat robbantott a Barbie film a mozikban, ez lehet a Mattel nagy szerencséje

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

A Barbie-film kirobbanó sikere lendületet adott a Mattelnek, az elmúlt negyedévben nagyban segítette az eladások növekedését.

Az amerikai játékgyártó a nyáron megjelent filmnek tulajdonítja, hogy július és szeptember között az előző évhez képest 9 százalékkal, 1,9 milliárd dollárra nőttek az eladások. A Barbie című film az első olyan alkotás, amelyben a világ leghíresebb babája szerepel, és amit a vállalat vadiúj, saját filmes részlege keltett életre.

A Mattel beszámolója szerint a babaeladások 27 százalékkal növekedtek: a legnépszerűbbek továbbra is a Barbie babák, ám a Monster High karakterek és a Disney hercegnők iránti kereslet is növekedett a film megjelenése után - írja a The Guardian.

A filmet Greta Gerwig rendezte, és a főszerepben az Oscar-jelölt Margot Robbie és a szintén Oscar-jelölt Ryan Gosling látható. A két színész szereplése tovább növelte a Barbie-film óriási sikerét. Az alkotás igazi nyári kasszasiker volt, csak a brit jegypénztáraknál több mint 86 millió fontot termelt, ezzel a 2023-as év legnagyobb bevételű filmje lett.

A Mattel vezrérigazgatója, Ynon Kreiz kiemelte, hogy az említett negyedévben jelentősen nőtt a termékeik iránti fogyasztói kereslet. Hozzátette, az eredményeiknek valóban "jót tett a Barbie-film sikere, amely globális kulturális jelenséggé vált, és kulcsfontosságú mérföldkövet jelentett a Mattel számára".

A cikkben azonban kiemelték, hogy az úgynevezett Barbie-effektus mindezek ellenére sem tudta növelni a kaliforniai székhelyű vállalat teljes nyereségét, amely 50 százalékkal, 146,3 millió dollárral esett vissza, részben a magasabb adóterhek miatt. Kreiz mindazonáltal úgy véli, hogy a Mattel jó helyzetben van ahhoz, hogy felvegye a versenyt riválisaival.

A vezérigazgató elmondta, arra számít, hogy a vállalat az év utolsó hónapjaiban növelni fogja piaci részesedését a nehéz gazdasági körülmények ellenére is. A Mattel főnökei biztosították a befektetőket, hogy továbbra is "erős ünnepi szezonra" számítanak.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés