Hirdetés

Mi történik Bangladesben? Hanyatt-homlok menekült az országból a kormányfő

Virág Sára portré Virág Sára

Ismét forronganak az indulatok Bangladesben: legkevesebb háromszázan vesztették már életüket az egész országra kiterjedő kormányellenes diáktüntetéseken. Vazed Haszina bangladesi miniszterelnök hétfőn bejelentette a lemondását és egy katonai helikpteren Indiába menekült. 

Banglades miniszterelnöke, Vazed Haszina hétfőn lemondott a tisztjéről, és egy katonai helikopter fedélzetén elmenekült az országból. A tüntetők eközben megrohamozták a hivatalát Dakkában. A miniszterelnök bukását az elmúlt ötven év legbrutálisabb tüntetéshulláma idézte elő, amelyben már több százan vesztették életüket. 

A hadsereg főparancsnoka, Waker-Us-Zaman tábornok egy televíziós beszédben elmondta, hogy a 76 éves kormányfő elhagyta az országot, ezért most ideiglenes kormányt fognak alakítani. Több médiajelentés is arról számolt be, hogy Haszina a nővérével együtt India felé menekült. A lázongó diákok nyilatkozata szerint nem fogják elfogadni a katonai uralmat, mert "azoknak kellene eldönteni, hogy kik irányítják az országot, akik a változást hozták".

Az eseményekről készült felvételeken azt látni, hogy a hír hallatára ezrek özönlenek Dakka utcáira, ahol ujjongva éltetik a fejleményeket – írja a Reuters. Többen az elnöki rezidenciát is megrohamozták, győzelmi jeleket mutogatva a levegőbe. Néhányan elkezdték szétpakolni az épületet, a felvételeken azt látni, ahogy az emberek asztalokat és székeket cipelnek ki magukkal. A tüntetők egy része felmászott Vazed Haszina édesapjának ott álló szobrára is, aminek aztán baltákkal estek neki, hogy lecsapják a fejét. Az események azután durvultak el igazán, hogy vasárnap 100 ember vesztette életét a tüntetéseken. 

Bangladesben egy hónapja kezdődtek a tiltakozások, amikor diákok egyre nagyobb csoportja kezdett tiltakozni az ellen, hogy ismét visszaállították a kormányzati munkahelyeken a sokat vitatott kvótarendszert. A szabályozás a kormányzati állások 30 százalékát a háborús veteránok rokonai számára tartotta volna fenn. Eközben a több mint 170 milliós országban csaknem 32 millió fiatalnak nincs munkája vagy szakképzettsége sem, amely több esély adna megélhetésre. A kormány a tüntetésekre válaszul bezáratta az egyetemeket, és a hadsereg illetve a rendőrség segítségével igyekezett leverni a tüntetéseket. A kormányfő később országos kijárási tilalmat vezetett be, és az internethez való hozzáférést is megszüntette – írha az Al Jazeera

És bár Banglades legfelsőbb bírósága ezután lejjebb faragta a kvótákat, a tüntető diákok már nem elágedtek meg ezzel, és új követeléseket fogalmaztak meg; például a kormányfő lemondását. Az országban most szabad és tisztességes választásokat követelnek az emberek. A hadsereg vezetője bejelentette, eleget tesznek a tüntetők követeléseinek, és igazságot szolgáltatnak azoknak, akiket az elmúlt hetekben gyilkoltak meg. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés