Hirdetés

Balog Zoltánt élő adásban szólították fel hogy takarodjon már

Nap Híre portré Nap Híre

Egyre többen írják alá azt a dokumentumot, amelyben azt kérik a református értelmiségiek, hogy a kegyelmi ügybe keveredett Balog Zoltán püspök mondjon le a Dunamelléki püspöki tisztségről. 

Tarr Zoltán lelkész péntek reggel az ATV Start című műsorában arról beszélt, hogy a helyzet nem csillapodik, emellett pedig szomorúnak tartja, hogy az ünnepi időszakban az egyházt ilyen mélyen érintő üggyel kell foglalkozni. Elárulta azt is, hogy az ügynek milyen visszhangja legyen.

"Anyaszentegyházunkért érzett felelősségére apellálva hangsúlyosan kérjük Balogh Zoltánt, hogy mondjon le Dunamelléki püspöki tisztségéről is" - áll abban a nyilatkozatban, amit 24 református értelmiségi írt alá. A lelkész elárulta a műsorban, hogy 

hitelességüket, az egyházon belül megbomlott testvéri közösséget nem Balogh Zoltán lemondása, ellenkezőleg, a hivatalban maradása rombolja tovább.

A lelkész azt mondta, nem tud a teljes körűen nyilatkozni arról, hogy mit gondolnak a hívek és az egyháztagok erről a helyzetről.

"Mint a társadalom egésze, ebben a kérdésben az érvek is nyilván megosztottak. Sokan vannak, akik számára a Balog Zoltán által adott elég furcsa magyarázatok meggyőzőek és elfogadhatóak, vagy elfogadják azt, hogy egy külső támadás áldozata ő és a Református Egyház. De én sokkal több olyan emberrel találkoztam, akik számára az, amit a püspök úr csinált, ahogy azt az egész ügyet kezeli - elhallgatással, félresöpréssel - teljeséggel felháborító és mindenképpen valamiféle lépésre indító" 

- fogalmazott. [...] "Jelen helyzetben Balog Zoltán személye az, ami a problémát jelenti. Ő az, aki ezt a támadást folyamatosan húzza az egyházra azáltal, hogy nem hajlandó és nem képes sem érdemben megnyilatkozni ebben az ügyben, sem pedig az egyetlen helyes konzekvenciát levonni".

Tarr arról is beszélt korábban az ATV beszámolója szerint, hogy szerinte az lenne a leghelyesebb, ha Balog Zoltán visszavonulna. Azt is kijelentette, hogy a lelkipásztorok bár nem jogilag, de valamilyen formában kiszolgáltatottak az egyházi vezetőknek. Elmondta, számukra az a nehezen érthető, hogy miért nem bátorodnak fel jobban azok az egyháztagok, világi személyek, egyházi presbiterek, főgondnokok, akiknek egyébként nincsen egzisztenciális függése az egyház egyetlen szervezetétől sem. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés