Hirdetés

Eljött a vég a Balatonnál, óriási bajban a tó

Nap Híre portré Nap Híre

Annak, ami most zajlik, komoly veszélyei vannak.

Rendkívüli mértékben pusztul a balatoni nád, a Paloznak és Alsóörs közötti partszakaszon elkezdődött annak a Balatonnak a pusztulása, amit eddig ismertünk, amit egy másfél kilométer hosszúságban, 20 és 100 méter között változó szélességben pusztuló nád jelzi, azonban a szakértők szerint ezzel a folyamat nem áll meg, ha nem lépünk időben – írja a balatontipp.hu.

A Paloznaki Horgász Egyesület tagjai figyeltek fel a nád pusztulására a Paloznaki-öbölben: a hajtások fejlettsége messze elmarad a korábbi évekétől, a part felőli sávban alig észlelhető új hajtás. Az avas nád is sok helyen fekszik, letöredezett. A víz felőli kiligetesedett, zsombékos nádcsomók is csak gyengén fejlettek, ha egyáltalán kihajtottak – írják.

A stégekkel, bejárókkal felszabdalt nádasokba behatolnak a hullámok, és a víz felőli oldalon megkezdődik a nádasok erodálódása, kiligetesedése, a vízoldali nádas pusztulása. A nádasövbe nem odavaló, invazív növények, állatok települnek be, ami rontja a nádasok és a Balaton ökológiai állapotát.

Szintén ártalmas tényező a gyakran tartósan magas vízszint negatív hatása: az, hogy nem követi semmilyen formában a természetes vízjárást; nagyon szűk a szabályozási szint intervalluma. 

Felhívják a figyelmet, hogy a nád kipusztulása a természet közvetlen átalakulása mellett további veszélyekkel is járhat.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés