Hirdetés

Valami nagyon furcsa dologra bukkantak a Balatonnál

Garai Kitti portré Garai Kitti

Balatonboglárnál nem akármit fogott ki a tóból egy horgász.

Kökény Balázs még májusban horgászott a Balatonboglárnál, amikor angolnák akadtak a horgára. A Balatonba utoljára 1991-ben telepítettek angolnát, amik akkor átlagosan két évesek voltak, így a most kifogott példányok 34 évesek lehetnek.  Ezek a halak megélnek az édesvízben, de szaporodni kizárólag tengerben tudnak.

Az agrojeger.hu szerint a halak várhatóan 15-20 éven belül végleg ki fog kopni a tóból. Az állománycsökkenés pozitív hatása már manapság is érzékelhető, az általa elnyomott fajok állományának erősödése tapasztalható - adta hírül az Infostart.

Fontos megemlíteni, hogy a zsákmányolt angolnát tilos szabadon engedni idegenhonos, invazív léte miatt. A kifogott angolnát célszerű zárható fedéllel rendelkező vödörben tartani, mivel igazi szabadulóművész hírében áll. Egyes példányok több száz métert is meg tudnak tenni szárazföldön anélkül, hogy maradandó károsodást szenvednének.

A legnagyobb kifogott angolna példány 1,6 kilogramm volt, de a legkisebb is meghaladta az 1 kilogrammot – tette hozzá Kökény Balázs, balatoni horgász.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés