Hirdetés

Dührohamot kapott a népszerű rapper, miután egy mesterséges intelligencia felhasználta a hangját

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

Bad Bunny kicsit sem örül annak, hogy egy AI alkalmazás az ő hangját is felhasználja.

A rapper egy indulatos közleményt adott ki szerdán egy vírusként terjedő dallal kapcsolatban, amelyhez az ő hangját használták fel, méghozzá a mesterséges intelligencia (Al) segítségével. A dalt már több százezren hallották Tiktokon, és Bad Bunny mellett Justin Bieber és Daddy Yankee vokálját is felhasználták hozzá - írja a BBC.

A rapper a WhatsApp felületén egy olyan bejegyzést tett közzé a rajongóinak, amelyben kiemelte, hogy aki szereti a "hamis" dalt, az azonnal hagyja el a csoportot. 

Nem érdemlitek meg, hogy a barátaim legyetek. Ne gyertek el a turnémra sem

- fakadt ki spanyolul az énekes.

A lap kiemelte, hogy a mesterséges intelligencia által létrehozott zeneszámot egy Tiktok felhasználó töltötte fel a platformra. A BBC emlékeztetett arra is, hogy a 29 éves rappernek több mint 83 millió havi hallgatója van csak a Spotify-on. A lap az esettel kapcsolatban megkereste a Puerto Ricó-i rapper lemezkiadóját, hogy nyilatkozzon az AI-számmal kapcsolatban, ám egyelőre nem szólaltak meg.

Nem ez az első eset, hogy a sztárok támadják az AI által generált zeneszámokat

Hivatkozás másolása

Áprilisban például Drake és a The Weeknd hangját klónozták egy dalhoz, amely szintén rekordsebességgel kezdett terjedni az interneten, majd a Spotify-ra és más streamingplatformra is felkerült. Később ezekről a helyekről eltávolították a számot.

A szóban forgó AI szoftver úgy működik, hogy hatalmas mennyiségű zenét elemez annak érdekében, hogy valami újat tudjon alkotni, ám jelenleg nincsenek egyértelmű törvények arra vonatkozóan, hogy kié az "új" szerzemények szerzői joga.

Az iparág egyes képviselői szerint azonban a mesterséges intelligencia hasznos eszköz lehet a zeneszerzésben, és a technológiát hasznosítaniuk kellene.

A Spotify főnöke a BBC-nek adott interjújában korábban azt mondta, nem tiltja ki a mesterséges intelligenciával készült zeneszámokat a platformról, de a művészek hangjának klónozásával szemben meghúzta a határt.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés