Hirdetés

Ez nagyon fájni fog az autósoknak: Olyan drága lesz az üzemanyag, mint korábban még soha

Nap Híre portré Nap Híre

Az elmúlt időszakban folyamatosan emelkedtek az üzemanyagárak, s bár ez az emelkedés megállhat, a szakértők nem várnak enyhülést. Ez pedig azt jelenti, hogy a jövő évi adóemeléssel a literenkénti üzemanyagár átlépi a 700 forintos lélektani határt.

A Portfolio cikke szerint az árakat több tényező hajtotta fel. Ezek a következők: 

  • A horvát vezetékhálózatot üzemeltető társaság durván, a nemzetközi benchmark ötszörösére emelte a tranzitdíjat.
  • Az ukrán vezetékhálózatot üzemeltető cég augusztustól 17-ről 21 euró/tonnára növelte az orosz nyersolaj tranzitdíját, így tehát a Mol 3,5-szeres árat a nemzetközi benchmarkhoz képest.
  • További tényező az olajárak nemzetközi emelkedése,
  • illetve, hogy az orosz kőolajnak radikálisan visszaesett az árelőnye a Brenthez képest,
  • valamint hogy a forint gyengül a dollárhoz képest.

Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára korábban elmondta, hogy nyaranként a jellemzően benzines autóval utazó családok miatt általában ez az üzemanyagforma a drágább, majd az évszak vége felé a mezőgazdasági munkák miatt a gázolajfogyasztás emelkedik meg, ezt pedig jellemzően követi az ár is. "Tartósan magasabb lehet az elkövetkező hetekben a gázolaj ára a benzinnél, de ezt leszámítva nyugodtabb, jelentősebb áremelkedés nélküli időszakra számítok” – fogalmazott Grád Ottó, aki szerint 650-670 forint közötti sávban maradhat az üzemanyagok fogyasztói ára.

De ez a jövő év elejéig maradhat csak így, ugyanis mint ismert, a kormány döntése következtében január 1-jétől emelkedik az üzemanyagok jövedéki adója, ez pedig bruttó 41 forintos áremelkedést okoz majd, ami a literárat a magánszemélyek számára 700 forintos határ fölé emelheti. 

A lap megjegyzi: Magyarországon még sosem járt 700 forint felett a lakossági benzinár, a dízel literje is csak szűk egy hónapig került ennyibe 2023 elején. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés