Hirdetés

Új atomtörvény és új taxis szabályozás jöhet - itt van a kormány törvényalkotási programja

Nap Híre portré Nap Híre

Bár az őszi ülésszak még távolinak tűnik, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a kormány nevében már júniusban benyújtotta Kövér László házelnöknek a kormány őszi törvényalkotási programját, amelyben ezúttal 25 javaslat szerepel. Az Országgyűlés dönthet majd az atomtörvényről és könnyen lehet, hogy a személyszállítási szabályozás is alapjaiban változik meg - írja az Index.

Jogharmonizáció a cél, így az első törvény, ami a parlament elé kerülhet az európai uniós ügyekért felelős miniszterhez, Bóka Jánoshoz kapcsolódik és az európai uniós költségvetési források felhasználásának ellenőrzéséről szól. A második pedig Varga Mihály pénzügyminiszter csomagja, a 2023. évi központi költségvetésről szóló törvény végrehajtásáról szóló javaslat.

Októberben aztán 13 újabb törvény kerül a T. Ház elé. Ezek jelentős részét várhatóan majd csak novemberben fogadják el a parlamentben. Lesz a javaslatok között adómódosítás, a tanulmányi szabadsággal kapcsolatos rendelkezések pontosítása, jogharmonizáció – például a digitális állampolgárság, a kiberbiztonság, és a közbiztonság kérdéskörében –, de áttekintik majd a jogi személyek nyilvántartását, valamint a víziközmű-szolgáltatók törvényi helyzetét is.

Ezek mellett több érdekes törvényjavaslat is bekerül a parlament elé. Például a "Törvényjavaslat az atomenergiáról szóló törvény módosítás", amely a rövid leírása szerint a nukleáris létesítmények biztonsági követelményeit vizsgálná felül.

A személyszállítási szolgáltatásokról szóló törvényben is jöhetnek meglepetések, hiszen a Lázár János építési és közlekedési miniszter nevével fémjelzett javaslat ennyit ígér mindössze: „a törvényjavaslat a személyszállítási szolgáltatások igénybevételének alapvető szabályait határozza meg”. Lehet, hogy ez a törvény egy új taxis szabályozást takar - írja a lap. 

Novemberben aztán még tovább 10 törvényt nyújtanak be a kormánytagok, lesz rendelkezés a klímagázokról, a kulturális örökség védelméről és a postaügyről is, illetve néhány uniós jogharmonizációról, pontosításról, de ezek mellett módosulhatnak közlekedési tárgyú- és agrártörvények is.

Novemberben pedig érkezik a 025-ös költségvetésről szóló törvény benyújtása és megtárgyalása is.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés