Hirdetés

Küszöbön az atomháború? Putyin vészjósló riadót fújt

Nap Híre portré Nap Híre

Putyin országos atomriadót rendelt el szerdára, 11 időzónában lesz gyakorlat.

A példátlan, országos szintű gyakorlat egy lehetséges nukleáris háborúra való felkészülést szolgál. Az orosz elnök a gyakorlatot október 3-ára rendelte el. Ehhez hasonlóra korábban még nem volt ritka. A készültség az ukrán határtól egészen Kamcsatkáig terjed, régiónként tartanak atomtámadást szimuláló tesztet - írja az ATV.

Az egynapos nukleáris támadási gyakorlat abból a feltételezésből indul ki, hogy a NATO atomcsapást mér Oroszországra, amelyben az orosz lakásállomány és az életfenntartó létesítmények 70 százaléka megsemmisül. 

A forgatókönyv szerint Oroszországban statáriumot vezettek be, és teljeskörű mozgosítást rendelnek el. A teszt során azt is modellezik, hogy milyen másodlagos veszélyt jelentenek az atomerőművekben és más kulcsfontosságú létesítményekben keletkező károk.

Az előkészítő dokumentum szerint fel kell készülni a háború eszkalálódására, beleérve a nukleáris hatalmak részvételével zajló világméretű konfliktust is.

A kiszivárgott tervek szerint a lakosságot az életveszélyessé vált zónából Csernobilhoz hasonlóan tartósan ki kell telepíteni, ami példátlan méretű belső lakosságcserét jelent. Eközben Putyin a "nukleáris támadás" elől az ország különböző pontjain található atombunkerek egyikébe utazik majd, emellett rendelkezésére áll egy flottányi „Doomsday” Il-80 Maxdome repülőgép is, amelyek légi vezérlési központként tudnak működni.

A gyakorlatot négy nappal Putyin 71. születésnapja előtt tartják. 

A nukleáris háborúra felkészülést nem csak az országos katasztrófa gyakorlat szolgálja, hanem előkészületek történtek egy kísérleti atomrobbantás végrehajtására is az Északi-sarkkör térségében.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés