Hirdetés

Döbbenetes eset: 17 évig ártatlanul ült börtönben egy férfi, mert nem vizsgáltak újra egy bizonyítékot

Nap Híre portré Nap Híre

Egy brit férfi 17 évet töltött börtönben nemi erőszakért, amelyet nem ő követett el, ráadásul már nem sokkal az elítélése után az ártatlanságára utaló bizonyíték került elő - derül ki bírósági dokumentumokból, amelyeket a BBC brit közmédia és a The Guardian című napilap ismertetett szerdán.

A dokumentumok szerint az igazságügyi hatóságok legkésőbb 2009-ben már tudták, hogy nem a vádlott, hanem egy másik, ismeretlen férfi DNS-ét találták meg a 2003-ban elkövetett bűncselekmény áldozatának ruháján, de nem indítottak új vizsgálatot, mert úgy vélték, nem érné meg a ráfordítás.

Andrew Malkinsonnak eredetileg csak hét évet kellett volna rács mögött töltenie a Manchesterben elkövetett bűncselekményért, de 2003-ban kirótt büntetését 10 évvel meghosszabbították, mert mindvégig megtagadta az együttműködést, és az ártatlanságát hangoztatta. Egy bíróság csak idén júliusban mentette fel, miután egy újabb DNS-vizsgálat egy másik tettest mutatott ki.

Igazságügyi orvosszakértők egy új technika segítségével már 2007-ben átvizsgálták az áldozat ruházatát, és nyálat találtak a mellényen, közel egy mély harapás helyéhez. A mintát több adatbázison is átfuttatták, de nem találtak egyezést, ami azt bizonyította, hogy a DNS nem származhatott Malkinsontól - írja az MTI.

Bár az ügyészség azt állapította meg, hogy a nyálnak a tettestől kellett származnia, önszántából nem kezdeményezett perújrafelvételt, amikor pedig maga Malkinson kért újratárgyalást, a nyomozók kétségbe vonták, hogy az idegen DNS-minta fontos nyom lenne, és azt hangsúlyozták, hogy "rendkívül költségesek lennének a további tesztek".

Bár a mellényt később megsemmisítették, a róla levett DNS-minta megmaradt egy archívumban, és amikor Malkinson ügyvédei 2019-ben saját maguk adtak megbízást ismételt tesztek elvégzésére, már volt találat, ugyanis időközben az igazi tettes DNS-profilja bekerült az egyik adatbázisba - írják a brit honlapok.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés