Hirdetés

Terror Ariana Grande koncertjén: pert indítanak az MI5 ellen a Manchester Arénában történt bombatámadás túlélői

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

A Manchester Arénában történt robbantás több mint 250 túlélője jogi lépéseket tesz az MI5 brit állami szerv ellen - erősítették meg az őket képviselő ügyvédek.

Ariana Grande 2017-es májusi koncertjén egy öngyilkos merénylő bombát robbantott a Manchester Arénában, ahol 22 ember meghalt és több százan megsérültek.

A robbanásban megsérült számos túlélőt képviselő jogi csoportok közölték, hogy csoportos keresetet nyújtottak be a nyomozati hatáskörökkel foglalkozó bírósághoz (Investigatory Powers Tribunal, IPT) - írja a BBC.

Az MI5 közölte, hogy nem kommentálja a folyamatban lévő jogi eljárásokat.

2023 márciusában Ken McCallum, az MI5 főigazgatója azt mondta, hogy "mélységesen sajnálja", hogy a biztonsági szolgálat nem tudta megakadályozni a Manchester Aréna elleni támadást.

Kommentárjait egy nyilvános vizsgálat követte, amely arra a következtetésre jutott, hogy az MI5 jelentős esélyt szalasztott el arra, hogy olyan intézkedéseket tegyen, amelyek megakadályozhatták volna a robbantást.

Sir John Saunders, a vizsgálat vezetője szerint a hírszerzési információk elvezethettek volna ahhoz az autóhoz, amelyben Salman Abedi, az öngyilkos merénylő a robbanóanyagot tárolta.

McCallum sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy ez nem történt meg. Azt mondta: "A titkos információgyűjtés nehéz, de ha sikerült volna megragadnunk azt a csekély esélyt, amit kaptunk, az érintettek talán nem éltek volna át ilyen szörnyű veszteséget és traumát."

Az MI5 ellen indított perben a túlélőket és az áldozatok hozzátartozóit képviselő ügyvédi irodák közös nyilatkozatukban megerősítették, hogy több mint 250 ügyfelük nevében közösen nyújtottak be csoportos keresetet az IPT-hez.

"Mivel ez egy folyamatban lévő jogi ügy, ebben a szakaszban nem áll módunkban további részletekkel szolgálni vagy további megjegyzéseket tenni"

- mondták. Az IPT egy független igazságszolgáltatási szerv, ahová azok fordulhatnak jogorvoslatért, akik úgy vélik: a hatóságok jogellenesen alkalmaztak velük szemben titkos nyomozati technikákat. 

A testület az Egyesült Királyság hírszerző szolgálatai által vagy azok nevében tanúsított magatartással kapcsolatos panaszokat is megvizsgálja.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés