Hirdetés

Brutális drágulás jön a boltokban augusztustól - itt vannak a rémisztő számok

Garai Kitti portré Garai Kitti

Raskó György agrárközgazdász szerint akár harmadával is emelkedhet az étolaj, a sertés és a csirkemell ára az árstop kivezetése után.

Ahogy arról korábban a naphire.hu is beszámolt, a kormány nemrégiben bejelentette, hogy július 31 után megszűnik az árstop. Ám ezzel egyidőben a kötelező akciózást 15 százalékra emelik és kiterjesztik azokra a termékekre is, amelyek az élelmiszerárstop alá esnek. A kormány az infláció mérsékelt emelkedésére számít növelheti az ársapkák feloldása után, ám az agrárközgazdász szerint azonban augusztus elejétől durván megdrágulhat néhány termék. 

Raskó György úgy véli, akár harmadával többe kerülhet az étolaj, a sertés és a csirkemell az árstop kivezetése után, ugyanis a beszerzési ár ennyivel meghaladja a másfél éve befagyasztott eladási árakat a nagy diszkontoknál. 

A tojás valószínűleg kimarad az áremelkedésből, mivel a takarmány feleannyiba kerül, mint tavaly. Raskó György becslése szerint az UHT tej ára alig, több árstopos élelmiszeré viszont akár a harmadával drágulhat, ha a boltok nem árazzák le az ársapkák kivezetése után - írja a napi.hu.

"Konkrétan a csirkemell és a sertéscomb fogyasztói ára, mindegyike körülbelül ilyen 5-600 forinttal kilónként átlagban emelkedni fog. Szerintem egy 30-40 százalékos emelkedés biztos, hogy az étolajban benne van. A cukornál ennél jóval magasabb. A burgonya már soha nem lesz olyan olcsó, mint az árstop előtti időszakban volt" – fogalmazott Raskó György.

Mivel a kormány új árszabályozása a kisboltokra nem vonatkozik, ezért a falvakban még nagyobb áremelkedést okozhat majd az árstop kivezetése. A magyar tulajdonú vegyesboltok, falusi kisboltok árszintje az adott termékek esetében akár 15-20 százalékkal is magasabb lehet – ismertette a közgazdász.

Az élelmiszerek hónapok óta Magyarországon drágulnak a legjobban az Európai Unióban. Az Eurostat legutolsó adatai szerint tavalyhoz képest 34,1 százalékkal emelkedtek az árak májusra, több mint kétszeresével, mint a többi tagállamban átlagosan.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés