Hirdetés

Nagy a baj: kivonták a forgalomból a magyarok egyik kedvenc antibiotikumát

Nap Híre portré Nap Híre

Minőségi hiba miatt kivonják a forgalomból a Doxycyclin-PannonPharma kemény kapszulát – adta hírül a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ.

A Doxycyclin-PannonPharma kemény kapszula (OGYI-T-03545 / 03) elnevezésű gyógyszer 38770523 gyártási számú tételét a gyógyszerhatóság kivonta a forgalomból, és elrendelte a készítmény egészségügyi szolgáltatóktól történő visszahívását – olvasható a hivatal honapján a 24.hu szerint. 

Április 8-án napján a gyógyszer egyik tételére vonatkozóan az NNGYK-hoz az egyik egyetemi gyógyszertárból bejelentés érkezett, mely szerint a kapszula a bliszteren belül „poros”. Az NNGYK egy patikában vásárolt azonos tételszámú ellenmintával együtt megvizsgálta a kifogásolt mintát.

Május 2. napján a gyógyszer forgalomból történő kivonása érdekében, hivatalból eljárást indított. Az eljárásban megállapítást nyert, hogy a minőségi hiba bizonyítottnak tekinthető a teljes 38770523 gyártási számú tételre. A laboratóriumi vizsgálat alapján a hatóság a minőségi hibával érintett tételek tekintetében betegbiztonsági kockázatot nem azonosított. Helyettesítő készítmény azonban rendelkezésre áll, míg a gyógyszer külleme megingathatja a betegnek az előírt terápiába vetett bizalmát. 

A Doxycyclin-PannonPharma elsősorban bizonyos légúti, húgy-ivarszervi, bőr- és lágyrészfertőzések, szemészeti és az emésztőrendszeri fertőzések, valamint Lyme-kór kezelésére alkalmazható. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés