Hirdetés

Külföldi ügynökké minősítették az orosz Nobel-békadíjas újságírót

Somló-Bakos Dalma portré Somló-Bakos Dalma

Az orosz hatóságok  Dmitrij Muratov Nobel-békedíjas újságírót "külföldi ügynöknek" minősítették. Ezt gyakran azokra sütik rá, akik a Kreml politikáját bírálják.

Vlagyimir Putyin orosz elnök
Vlagyimir Putyin orosz elnök

Az orosz igazságügyi minisztérium szerint Dmitrij Muratov, a független Novaja Gazeta újság szerkesztője és a 2021-es Nobel-békedíj társdíjasa egyike annak a számos orosz állampolgárnak, aki felkerült a listára - írja a Reuters.

Az úgynevezett külföldi ügynökök ellen rendőri házkutatást és egyéb büntetőintézkedéseket alkalmaztak. Míg Muratov egyelőre Oroszországban van, a listán szereplők közül sokan elhagyták az országot a 2022 februárjában indult ukrajnai invázió óta, amelyet a Kreml sokáig “különleges katonai műveletnek" nevezett.

Az igazságügyi minisztérium szerint Muratov "külföldi ügynökök által készített anyagokat hozott létre és terjesztett, és arra használta, hogy nemzetközi platformokon negatív véleményeket terjesszen Oroszország kül- és belpolitikájáról".

Az orosz törvények értelmében a külföldről finanszírozásban részesülő személyek és szervezetek külföldi ügynöknek nyilváníthatók, ami alááshatja hitelességüket az orosz közvélemény előtt. A külföldinek tekintett ügynököknek meg kell jelölniük közzétett munkájukat a státuszukat megjelölő nyilatkozattal.

A Novaja Gazeta és Muratov külföldön nagy hírnevet szereztek a Kremllel szemben gyakran kritikus oknyomozó riportjaikkal.

Muratov, miután megkapta a Nobel-békedíjat, árverésre bocsátotta az érmét, hogy az abból beérkező pénzt (ami 103,5 millió dollár lett), az Ukrajnából érkező menekült gyerekek megsegítésére fordítsa.

A Novaja Gazeta 2022-ben felfüggesztette megjelenését, válaszul az ukrajnai hadművelet és az orosz katonák hiteltelenítéséért szigorú büntetéseket kiszabó jogszabályra. Az újságírók közül sokan egy új kiadványhoz tömörültek Lettországban.

A friss, külföldi ügynöklistára olyan állampolgárok is felkerültek, mint egy háborút ellenző humorista, és egy csecsenföldi történész is.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés