Hirdetés

Hiába az egyre nagyobb felháborodás, az Amazon nem távolítja el a kínálatából az ,,öngyilkos kézikönyvet"

Virág Sára portré Virág Sára

Egy halottkém nekiment az Amazonnak amiatt, mert a vállalat egy ,,öngyilkos segítő kézikönyvet" értékesít a weboldalán, amelyet már fel is használt valaki az öngyilkossága megtervezéséhez.

Egy halottkém robbantotta ki a botrányt az Amazonnal kapcsolatban, mert a cég által értékesített termékek között van egy ,,öngyilkos kézikönyv", amit egy nyugdíjas háziorvos fel is használt az öngyilkosságához. A 86 éves Mary Jones-t azután találták holtan az otthonában, hogy rendelt egy példányt a szóban forgó könyvből. November 7-én bekövetkezett halála óta két halottkém külön írt az Amazonnak, hogy tiltakozzanak a könyv értékesítése ellen – számolt be róla a Mirror.

A cég azonban nem hajlandó erre. A nyugdíjas nő tavaly novemberben végzett magával a otthonában, a ceshire-i Knutsfordban. A családja szerint semmiféle komoly egészségügyi problémával nem küzködött. A múlt héten Cheshire helyettes halottkémje, Elizabeth Wheeler kiadott egy jelentést a jövőbeni hasonló halálesetek megelőzéséről. A szakértő szerint Mary Jones azután oltotta ki az életét, hogy elolvasott egy könyvet, amely öngyilkssági módszereket javasolt. 

,,Bizonyítékom van arra, hogy ez a termék könnyedén elérhető az Amazon és az Amazon Prime felületén is. És bár a cég tisztában van azzal, hogy milyen károkat okozhat a könyv, mert megjelenik mellette egy figyelmeztetés és egy segítőközpont elérhetősége is, ennek ellenére elérhető" – írja a jelentésben, hozzátéve, hogy félő, az emberek is könnyebben véget tudnak vetni az életüknek, ezért be kellene tiltani a könyvet. 

Az Amazonnak április végéig kell nyilatkoznia arról, hogy eltünteti-e a könyvet a kínálatból, és ha nem, akkor miért. A portál kereste a céget is, amelynek a szóvivője úgy nyilatkozott: azt a döntést hozták meg, hogy olyan könyveket is árulnak, amelynek a tartalmával nem mindenki ért egyet, de feltüntetnek rajta egy figyelmeztetést és a segítőközpontok elérhetőségeit is. Családja szerint a nyugdíjas nő a koronavírus óta beszélt arról, hogy meg akar halni. 

Ha Ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123 ingyenes, lelki elsősegély számot!

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés