Hirdetés

Hatalmas veszélyben vannak a budapestiek, de néhány másik nagyvárosban is rossz a helyzet

Nap Híre portré Nap Híre

A kánikula miatt egyre drasztikusabb lesz a pollenszennyezettség. 

Jelenleg főleg nyugat-, és közép Magyarország területén a legmagasabb a pollenkoncentráció, de a csalánfélék és a pázsitfűfélék szinte mindenütt tarolnak, és az allergén gombák is jelen vannak. A legfertőzöttebb terület Budapest, Miskolc, Győr, Zalaegerszeg és Pécs. Budapesten a gombaspórák nagyon magas számban vannak jelen - írja a Ripost

A Nemzeti Népegészségügyi Központ éppen ezért fontos figyelmeztetést küldött mindenkinek. Mint írták, a pollenterhelés a következő hét elején fokozatosan erősödik. A csalánfélék pollenkoncentrációja már most is országosan magas, a pázsitfűféléké jellemzően közepes szintet ér el. A többi lágyszárú allergén közül az útifű és a kenderfélék virágporának koncentrációja az alacsony-közepes tartományban alakulhat, míg a libatopfélék, a lórom, az ernyősvirágzatúak, a gyékény és a sás pollenszemei országosan alacsony koncentrációban vannak jelen.

A fák közül még jelen van a levegőben a hárs, a szelídgesztenye, a fenyőfélék, a bálványfa, illetve a ciprus- és tiszafafélék pollenje, legfeljebb alacsony koncentrációban. Az allergén gombák közül az Alternaria spóraszáma országosan a magas-nagyon magas, az Epicoccumé jellemzően az alacsony-közepes tartományban alakulhat.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés