Hirdetés

Közel az alku a Hamász túszainak elengedéséről?

Gavra Gábor portré Gavra Gábor

Az izraeli csapatok "kiterjesztették" a Gázai övezetben folytatott hadműveletüket, miközben katari közvetítők közölték, hogy egyre közelebb kerülnek a Hamász által fogva tartott 240 túsz egy részének kiszabadításáról szóló megállapodáshoz.

Több mint egy hónap telt el azóta, hogy Izrael ellen minden képzeletet felülmúlóan bestiális támadást indított a Hamász terrorszervezet. A Naphire.hu folyamatosan beszámolt róla, hogy a Gázai-övezetet uraló Hamász terroristái szárazföldön, a tenger felől és a levegőből is megtámadták Izraelt, amelyre legalább 5000 rakétát lőttek ki ezzel egy időben. Arról is írtunk, hogy a példátlan terrortámadásnak már több mint 1200 halálos áldozata  van és a Hamász több mint 200 túszt ejtett.

Izrael vasárnap figyelmeztette a legnagyobb gázai menekülttábor, a Dzsabália és egy másik, tengerparti tábor lakóit, hogy hagyják el a táborokat, mivel a hadsereg "kiterjeszti műveleti tevékenységét a Gázai övezet további részeire".

Az intenzív bombázások után az AFP egyik gázai újságírója vasárnap füstoszlopokat látott felszállni Dzsabáliából. A Hamász egyik egészségügyi tisztségviselője szerint több mint 80 ember halt meg a Dzsabáliát szombaton ért csapásokban, köztük egy kitelepítetteknek menedéket nyújtó ENSZ-iskolában. Az AFP által ellenőrzött, a közösségi médiában közzétett videókon vérbe és porba borult holttestek láthatók egy épület padlóján.

Az izraeli hadsereg közölte, hogy Dzsabália azoknak a katonai műveletek fókuszában van, amelyek "terroristákat vesznek célba és a Hamász infrastruktúráját támadják". Az izraeli hadsereg konkrétumok említése nélkül azt mondta, hogy "egy Dzsabália térségében történt incidenst" vizsgálnak.

Volker Turk, az ENSZ jogvédő főnöke vasárnap "szörnyűségként" ítélte el az iskolát ért állítólagos csapást. Hétfőn a Wafa palesztin hírügynökség azt közölte, hogy a Dzsabália közelében lévő indonéziai kórházat is lőtték.

Fogytán Izrael ideje a hadműveletekre?

Hivatkozás másolása

Izrael azt követően indított offenzívát a Hamász ellen, hogy a terrorszervezet október 7-én brutális, határokon átnyúló terrortámadások hullámát indította a zsidó állam ellen, 1200, többségében civil ember halálát okozva.

A Hamász-kormány szerint az izraeli légi bombázások és szárazföldi hadműveletek halálos áldozatainak száma Gázában elérte a 13 ezret, ebből több ezer gyermek. Hat hete tart a háború, és Izraelre erős nemzetközi nyomás nehezedik, hogy miért ját ennyi áldozattal a gázai offenzíva. Izraeli tisztviselők figyelmeztettek, hogy a Hamász megfékezésére indított háború "legitimitásának ablaka" lassan bezárulhat.

Az emberi jogok iránt hirtelen rendkívüli érzékenységet mutató Wang Yi kínai külügyminiszter hétfőn sürgős cselekvésre szólított fel a Gázában kibontakozó "humanitárius katasztrófa" megállítása érdekében. "A gázai helyzet a világ minden országát érinti, elmosva a helyes és helytelen közötti határvonalat" - mondta Wang az arab és muszlim többségű országok diplomatáinak.

Izrael vasárnap bemutatta azt a felvételt, amely szerinte bizonyítja, hogy Gáza legnagyobb kórházát, az al-Sifát külföldi túszok és földalatti alagutak elrejtésére használta a Hamász. Az izraeli hadsereg nyilvánosságra hozott egy állítólag október 7-én készült CCTV-felvételt, amelyen két nepáli és thaiföldi férfi túszt visznek be a kórházba. Az egyik felvételen egy rövidnadrágos, halványkék inget viselő férfi látható, akit öt férfi, akik közül legalább hárman fegyveresek voltak, egy előcsarnokba vonszoltak.

Egy második klipben egy alsónadrágos sérült férfit toltak be egy hordágyon fegyveresek, miközben kék kórházi köpenyt viselő férfiak nézték őket. Az AFP nem tudta ellenőrizni a felvételek hitelességét.

Kivégzés az al-Sifában?

Hivatkozás másolása

Izrael azzal is megvádolta a palesztin terrorcsoportot, hogy kivégezte az al-Sifában a 19 éves izraeli katonát, Noa Marciano-t, és képeket mutatott be egy, a kórház alatt húzódó, szerinte 55 méter hosszú földalatti alagútról.

Izrael többször is azt állította, hogy az al-Sifa palesztin terroristák bázisaként működik, amit a Hamász és a kórház vezetői tagadnak. Az Egészségügyi Világszervezet a kórházat "halálzónának" nevezte.

A hétvégén emberek százai menekültek el gyalog az al-Sifa kórházból, miközben hangos robbanások hallatszottak a komplexum körül. Betegek és sebesültek oszlopait látták távozni a korábban magukat a kórházban meghúzó, otthonukból elmenekült emberekkel, orvosokkal és ápolókkal együtt. Legalább 15 holttestet szétszórtak az út mentén - jelentette az AFP újságírója. A WHO vasárnap közölte, hogy harmincegy koraszülött csecsemőt evakuáltak a létesítményből.

Marwan Abu Sada, az al-Sifa sebészeti főorvosa az AFP-nek elmondta, hogy izraeli csapatok még mindig a kórházban vannak, és az intézményt tankok veszik körül. "Legalább két robbanást hallottam reggel óta" - mondta vasárnap. Más orvosok szerint az izraeli csapatok épületről épületre járnak, és robbanószerkezeteket robbantanak a földszinteken és a kórház pincéiben, Hamász-alagutakat keresve.

"Nagy, nagy lyuk tátong a szívünkben"

Hivatkozás másolása

Izrael az október 7-i terrortámadás után eltökélte, hogy felszámolja a Hamászt, és kiszabadítja azt a mintegy 240 embert, akiket a terroristák túszul ejtettek az ország történelmének legsúlyosabb terrortámadása során. A túszok többsége izraeli állampolgár, de több tucat külföldi is van köztük.

Az izraeli hadsereg közölte, hogy két női túsz holttestét találták meg a héten Gázában. Eddig négy elraboltat engedett szabadon a Hamász, egy ötödiket pedig az izraeli csapatok mentettek ki.

Vasárnap katari közvetítők közölték, hogy egyre közelebb kerülnek a Hamász által Gázában fogva tartott túszok egy részének kiszabadításáról szóló megállapodáshoz. Katar miniszterelnöke azt mondta, hogy a túszok egy ideiglenes tűzszünetért cserébe történő "biztonságos hazatérése" érdekében tett erőfeszítések eredménye már elérhető közelségbe került, ami reményt keltett arra, hogy izraeli, nepáli, amerikai vagy más foglyok is hamarosan szabadok lehetnek.

"Most már biztosabb vagyok abban, hogy elég közel vagyunk ahhoz, hogy megegyezésre jussunk" - mondta Mohammed bin Abdulrahman Al Thani, hozzátéve, hogy csak "kisebb" gyakorlati részletek maradtak megoldatlanok.

A túszok között csecsemők, tizenévesek és nyugdíjasok is vannak. Tragédiájuk nem csak családjaikat, hanem az izraeli közvéleményt is megviselte. Jon Finer amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó-helyettes az amerikai médiának azt mondta, hogy a tárgyaló felek "közelebb vannak” a megállapodáshoz, „mint már jó ideje”, de hozzátette: igaz a közhely, amely szerint amíg nincs megállapodás, semmi nem biztos.

Londonban az eltűnt 9 éves Emily Hand könnyező édesapja azért könyörgött, hogy hozzák haza lányát. "Egyszerűen csak egy nagy, nagy űr tátong a szívünkben, amely addig nem fog betelni, amíg ő haza nem tér" - mondta az AFP-nek.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés