Hirdetés

Ki bírja ezt kifizetni? Tovább drágulnak az albérletek

Garai Kitti portré Garai Kitti

A magyar vevők egyelőre kivárnak az ingatlanpiacon, egyre inkább apad a kereslet, ám ez a bérleti piacon generál keresletet, így ott tovább emelkednek az árak a szakértő szerint.

Balla Ákos, az ingatlanközvetítő hálózat ügyvezetője szerint az elmúlt hónapokban 40-50 százalékkal csökkent a tranzakciók száma a magyar ingatlanpiacon, ugyanis a vevők bizonytalanok a magas hitelkamatok és az emelkedő energiaárak miatt.  Megjegyezte, hogy a kamatok emelkedése érzékeny veszteség az ingatlanpiacnak, hiszen bizonyos lokációkban akár az 50 százalékot is elérte a hitelből ingatlant vásárlók aránya.  

Az ingatlanközvetítő hálózat közleménye szerint számottevő kereslet elsősorban az energiahatékony ingatlanok iránt tapasztalható, míg a rossz energiafelhasználású ingatlanok iránti igény nagymértékben visszaesett, így ezek csak jelentős, akár 20 százalékos árkedvezménnyel fognak új tulajdonosra találni. 

A szakértő kitért az új építésű ingatlanok piacára is, ahol az elmúlt években 20-30 százalékos áremelkedés volt megfigyelhető éves távlatban. Ezek az árak várhatóan nem is fognak lejjebb csúszni, mivel nem lesz olcsóbb a kivitelezés és a finanszírozás, sőt további drágulásra lehet számítani. Ennek hatására csökkenni fog a tranzakciók száma, így véleménye szerint kevesebb új építésű lakás kerül a piacra a jövőben.

Tovább drágulnak az albérletek

Hivatkozás másolása

Balla Ákos úgy vélte, az albérletek piacán a tavalyi tíz százalékos bérletidíj-emelkedést követően az idén hasonló mértékű drágulásra lehet számítani. A vásárlások számának visszaesése ugyanis a bérleti piacon generál keresletet, így ott tovább emelkednek az árak. A növekvő bérleti díjakat viszont sokan nem tudják már megfizetni, így várhatóan egyre több fiatal kényszerül vissza a szülői házba, az úgynevezett mamahotelbe - jegyezte meg a szakember.

A Naphíre korábban arról is beszámolt, hogy Magyarországon százezer forintnál kevesebbért már csak Kaposváron, Békéscsabán és Miskolcon lehet találni albérletet. A nagyobb egyetemi városokban az árak szinte már megegyeznek a fővárosi árakkal, vannak városok ahol állapottól függetlenül, átlagosan kétszázezer forintba kerül egy albérlet, rezsi nélkül.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés