Hirdetés

Agyevő amőba okozta a 17 éves lány halálát, miután megmártózott ebben a tóban

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

A fiatal lány életét nem tudták már megmenteni az orvosok.

Életét vesztette egy 17 éves amerikai lány, miután agyevő amőbával fertőződött meg. A beszámolók szerint Megan Ebenroth az egyesült államokbeli Georgia államban fertőződhetett meg, egy Dearinghez közeli tóban. 

A lány négy nappal az úszás után rős fejfájással ébredt, anyja kórházba szállította. Az orvosok melléküreg-gyulladást állapítottak meg nála, antibiotikumot írtak fel neki, majd hazaküldték. Azonban a fiatal lány állapota tovább romlott, ráadásul a mentális állapota is drasztikusan megváltozott. Az édesanyja visszavitte Megant a kórházba, ahol azonnal mesterséges kómába helyezték és lélegeztetőgépre kapcsolták.

Egy ponton koponyáját is felnyitották, hogy csökkentsék agya duzzadtságát.

A szakértőknek néhány nappal később sikerült megállapítaniuk, hogy a lány állapotáért a Naegleria fowleri lehet felelős. Ezen amőba jellemzően meleg édesvizekben fordul elő, és nagyon ritka esetekben az orron keresztül képes az agyat elérni, agyhártyagyulladást okozva - írja a 24.hu.

A lap kiemelte, hogy a fertőzés az agyszövetek pusztulásához, az agy duzzadásához vezet, a kórokozóra gyakran hivatkoznak agyevő amőbaként. A súlyos állapot túlélési aránya igen alacsony, a betegek 97 százaléka meghal.

A 17 éves Megan egy nappal a diagnózis felállítása után, illetve 11 nappal a fertőzést követően hunyt el. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés