Hirdetés

Riadót fújtak: csúnya kiütésekkel térhettek haza a nyaralók az Adriáról

Nap Híre portré Nap Híre

Az Isztriai-félszigeten hatalmas gondot okoznak a fűatkák (bársonyatkák), amelyek a helyi lakosok és a nyaralók életét is megkeserítik. 

Az Isztriai Közegészségügyi Intézet szerint augusztus közepe óta meredeken megszaporodtak az atkacsípésekkel kapcsolatos panaszok, különösen a Fazana és Medulin közötti régiókban, a félsziget déli részén, ahol Pula is található. Az első bejelentések Fazana part menti területeiről érkeztek augusztus elején. Eközben hasonló esetek olyan területeken is ismertté váltak, mint a Sisan tengerparti térség és Fratarski szigete - írja a Blikk, hozzátéve, hogy a paraziták elszaporodásához a szokatlanul meleg és száraz időjárás ideális feltételeket teremtett. 

"A harapások úgy néznek ki, mint egy pattanás, de nagyon fájnak és folyamatosan viszketnek" - mondta egy belgrádi turista, Cvetana Tadic.

A tünetek elsősorban éjszaka jelentkeznek, amikor az atkák aktívak. Dr. Nediljko Landeka, az Isztriai Közegészségügyi Intézet kártevőirtó osztályának szakértője felhívta a figyelmet arra, hogy egyeseknél nagyon erős reakciók is jelentkezhetnek. "A paraziták az elhalt bőrsejtekből táplálkoznak, és enzimeket szabadítanak fel, amelyek allergiás reakciókat válthatnak ki – magyarázza Landeka. Ilyen esetben orvoshoz kell fordulni. A bőrreakció akár két hétig is eltartha" - mondta. 

Védekezni a fűatkák ellen leginkább úgy lehet, ha kerüljük a száraz, füves területeket. Emellett jobb, ha zárt cipőt viselünk és rovarirtót is használunk. A bőrre kerülő parazitáktól segít megszabadulni a meleg vizes zuhany, és az, ha utána egy kicsit erősebben dörzsöljük le a bőrünket a törölközővel, mert így csökkenthető a megtapadt atkák száma.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés