Hirdetés

Valami nagyon furcsa dolog történik Áder János körül

Nap Híre portré Nap Híre

Áder János elnöksége alatt is zajlott egy botrányos kegyelmi ügy, amelynek indokait azóta sem közölték. 

Gulyás Gergely a Kormányinfón azt mondta, szerint nincs akadálya, hogy nyilvánosságra kerüljenek a kegyelmi döntések indokai. Sőt, a miniszter szerint ezután jogszabályi változás nélkül is az lesz a gyakorlat, hogy nyilvánosságra hozzák ezek részleteit, ennek ellenére mégis úgy tűnik, a korábbi döntések homályban maradnak, bár egész ország kíváncsi arra, hogy Novák Katalin milyen indokok alapján kegyelmezett meg K. Endrének, aki a bicskei gyermekotthon egykori igazgatóhelyetteseként éveken át eltussolta főnöke pedofil bűncselekményeit - zaklatási eseteket, illetve szexuális kényszerítések tucatjait. A 24.hu most felidézte: Áder Jánosnak is volt egy botrányos kegyelmi döntése, Veres Margit korrupció miatt elítélt volt balmazújvárosi polgármestert mentette meg öt év börtöntől, ám ő sem közli az indokait. 

Mint ismert, Veres Margit volt balmazújvárosi polgármestert 2018-ban hivatali vesztegetés elfogadása miatt öt év letöltendő börtönbüntetésre ítéltek. A polgármesterasszony azonban egy percet sem töltött a rácsok mögött. Áder János közvetlenül a mandátumának 2022. májusi lejárta előtt kegyelmezett meg a volt polgármesternek, akinek a viselkedése végig arra utalt, hogy nem számít arra, hogy börtönbe kell mennie. Noha a kegyelmi kérvénye önmagában nem lett volna halasztó hatályú, az Igazságügyi Minisztérium volt parlamenti államtitkára, az azóta vesztegetés elfogadásával vádolt Völner Pál a büntetés megkezdésének elhalasztásáról határozott.

A lap arra is kitért, hogy Veres elítélése óta több millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást vett fel, céget alapított és közéleti, kulturális eseményeken is részt vett. Olyan is előfordult, hogy a városbálon Tiba István fideszes országgyűlési képviselő és Jakab István Magosz-elnök, kormánypárti parlamenti alelnök társaságában mulatozott. De feltűnt Csíkszentdomokoson Kövér László mellett, ahol az Országgyűlés csapata a székelyföldi önkormányzati képviselőkkel játszott barátságos labdarúgó-mérkőzést.

Felidézték: Novák lemondása kapcsán Áder János is megszólalt az államfői kegyelemről. Mint mondta, az eljárás célja, hogy amennyiben a büntetőeljárás vagy a végrehajtás során kiderülnek családi, egészségügyi vagy szociális szempontok, akkor egyéni mérlegelés alapján az államfő kegyelmet adhat. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a jogerős bírósági ítéletet nem bírálják felül, hiszen nem arról döntenek, hogy valaki bűnös-e vagy sem. "A kegyelmi döntés nem erről szól, hanem emberi szempontokról" - fogalmazott. 

Ám Áder János arról egyszer sem beszélt a nyilvánosság előtt, hogy miért adott kegyelmet Veres Margitnak. A lap most ismét megkereste őt, azonban a kérdéseikre ezúttal sem kaptak választ. És bár nem tiltja semmi, Áder akkor sem hozta nyilvánosságra döntéseinek indokat. 

Bár a kormányinfón szóba került Varga Judit szerepe is, ugyanis egyes hírek szerint a volt igazságügyi miniszter nem támogatta K. Endre kegyelmi kérvényét, mégis ellenjegyezte Novák döntését. Gulyás Gergely ezzel kapcsolatban elmondta, ha ez közérdekű adat, akkor azt ki kell adni. A 24.hu ezután közérdekű adatigényléssel fordultunk az Igazságügyi Minisztériumhoz K. Endre, valamit Veres Margit kegyelmi ügyében is, ám a tárca ezt írta: "Figyelemmel arra, hogy adatmegismerési igényét két konkrétan beazonosítható természetes személlyel kapcsolatban terjesztette elő, ezért az adatkezelés tényére vagy annak hiányára vonatkozó adat is bűnügyi személyes adatnak minősül, mely nem minősül közérdekű adatnak."

Hozzátették azt is, hogy a köztársasági elnök kegyelmi határozataival összefüggésben közérdekű adatként az ismerhető meg, hogy az államfő az adott időszakban hány ügyben döntött, ezen belül hány ügyben adott kegyelmet, utasította el a kérelmet, vagy döntött feltételtől függően. Ezeket az adatokat az Igazságügyi Minisztérium összesítetten a honlapján közzéteszi, persze anonim módon és az indoklások nélkül. Ebből az következik, hogy bár Gulyás a kormány képviseletében arról beszélt, szerinte ezután jogszabályi változás nélkül is az lesz a gyakorlat, hogy nyilvánosságra hozzák a kegyelmi ügyek részleteit, úgy tűnik, ez a korábbi ügyekre nem vonatkozik.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés