Hirdetés

A tánc, amit 40 év után is mindenki felismer: egy legendás mozdulatsor története

Szabó Bianka portré Szabó Bianka

Több évtizede hódít, és minden generáció ismeri: flashmobok, előadások és TikTok-videók alapanyagául szolgál. A Thriller a maga idejében formabontó volt, de úgy tűnik, érdemes volt vele kockáztatni.

Fotó: YouTube

December 2-án volt 40 éve, hogy Michael Jackson megjelentette azt az úttörő klipet, amely Michael Peters koreográfus formabontó, funky táncát világszenzációvá tette. A John Landis által rendezett Thriller inkább egy rövid horrorfilmre hasonlít: a 24 éves Jackson átváltozik "vérmacskává", és egy hátborzongató, ködös erdőn keresztül követi randevúpartnerét, akit Ola Ray alakít, majd egy csavarral kiderül, hogy ez egy meta, film a klipben jelenet - Jackson és Ray egy színházi randevú közben nézik alteregójukat. Hazafelé menet azonban élőhalottak hordájával találkoznak, és Jackson maga is zombivá változik, éppen akkor, amikor az ikonikus előadás elkezdődik.

Ezek a szinkronizált táncmozdulatok jelentik a 12 perces forgatókönyv szerinti elbeszélés csúcspontját. 

Míg a klipnek rengeteg olyan vizuális eleme van, amely ikonikussá vált - különösen Jackson piros motoros ruhája -, a tánc az egyik leginkább utánzott eleme lett, amelynek feszes koreográfiája ma is alkalmas arra, hogy olyan tartalmat hozzunk létre, ami biztosan futótűzként fog terjedni a közösségi médiában. Igen, a TikTokon rendre a legnépszerűbb videók között vannak azok, amelyek készítői Jacksont utánozzák - írja a CNN

Két hónappal azután, hogy Jackson 2009-ben, 50 éves korában meghalt, 13 597 ember adta elő a táncot Mexikóvárosban, ezzel Guinness-rekordot állított fel a legnagyobb csoportként, amely sikeresen bevállalta a koreográfiát.

Miért lett híres?

Hivatkozás másolása

Vincent Paterson, a videó koreográfusasszisztense, aki később több mint 15 évig dolgozott együtt Jacksonnal, a mozdulatok stílusos könnyedségének tulajdonítja, hogy a táncot miért adják elő újra és újra évtizedek óta. Paterson szerepe az volt, hogy négy napon át a stúdióban készítse fel Jacksont és a táncosokat a forgatás előtt - de ő játszotta az egyik élőhalottat is, aki egy foszlott öltönyt és nyakkendőt viselt a klipben.

"Michael Jackson esetében nem lehetett a tánc túlságosan technikai. Nem volt egy rendkívül képzett táncos, de nagyon-nagyon jól fel tudta venni a dolgokat. Ezek a mozdulatok azonban technikaiak voltak a javából, de éppen ezért lett fantasztikus az egész"

- fogalmazott.

A "Thriller" bebizonyította a zeneipar vezetőinek, hogy a zenei videó formátum nem csak "egy trükk", hanem "sikeres stratégia volt az albumeladások előmozdítására". 

Brad Osborn, a Kansasi Egyetem zeneelmélet docense szerint a videó ugyanakkor kockázatos is volt, a dal albumváltozata ugyanis mindössze 6 perc hosszú volt, kevesebb mint fele a videó hosszának. De úgy tűnik, mégis bevált.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés