Hirdetés

A legszebb napjait idéző Uruguay büntetőkkel ütötte ki Brazíliát, bejutott a Copa America elődöntőjébe

Gavra Gábor portré Gavra Gábor

A meccset 10 emberrel befejező Uruguay szombaton büntetőpárbajban 4-2-re legyőzte Brazíliát, miután a Las Vegas-i Allegiant Stadionban rendes játékidőben 0-0-t értek el a csapatok. Uruguay ezzel bejutott a Copa America elődöntőjébe, ahol Kolumbiával találkozik.

Vinicius Jr. eltiltása miatt a lelátóról nézte a mérkőzést, így Dorival Jr. szövetségi kapitány csapata annak ellenére is nehezen tudott lehetőségeket kialakítani, hogy a második félidő végén emberelőnybe került, amikor az uruguayi Nahitan Nandezt kiállították.

Az ezt követő tizenegyespárbajban Sergio Rochet védte a brazilok első büntetőjét, amelyet Eder Militao lőtt, míg a brazil Douglas Luiz a kapufát találta el, így Uruguay került fölénybe.

Bár Alisson Becker brazil kapus kivédte Jose Maria Gimenez büntetőjét, Gabriel Martinelli viszont belőtte a brazilok negyedik tizenegyesét, végül az uruguayi Manuel Ugarte belőtte a döntő tizenegyest, így Uruguay jutott az elődöntőbe.

"Nagyon feszült mérkőzés volt, egy nagyon kemény ellenféllel szemben, az utolsó percekben emberhátrányba. De a fiatal csapatunk karaktert mutatott" - mondta Rochet. "Hogy büntetőkkel fejezzük be a meccset és nyerjünk, az egyiket sikerült hárítanom... Az igazság az, hogy ez egy óriási boldogság, amit ez a csapat és a hazánk megérdemel. Nagyon izgatottak vagyunk, ezért még többre megyünk."

A két csapat részéről 41 szabálytalansággal tarkított, vérre menő találkozón a játékosok fizikai csatákba keveredtek a pályán. A brazilok 17 éves támadója, Endrick brutális szereléseknek volt kitéve, mivel a letámadó Uruguay mindent megtett, hogy ne adjon teret neki. Egy alkalommal a Barcelona brazil sztárja Raphinha csaknem összeverekedett a szintén a Barcában játszó Ronald Araujóval, amikor utóbbir Endricket a földre lökte, amit a brazil kapitány dühében visszalökéssel torolt meg, mielőtt a játékvezető közbelépett, és mindkét játékost figyelmeztette – de egyikük sem kapott sárga lapot.

Araujo számára azonban a mérkőzés korán véget ért, amikor fél óra elteltével sérülés miatt le kellett cserélni. Pillanatokkal később Darwin Nunez egy közeli fejesét elhibázta, amely a háló fölé szállt.

Másodperceken belül Raphinha egy ellentámadásból leadott lövését Rochet kapus hárította, ez volt a félidő legnagyobb brazil lehetősége.

USA TODAY Sports via Reuters Connect

Uruguay argentin kapitánya, Marcelo Bielsa a 67. percig három cserét hajtott végre, de a terveit felborította, amikor Nandez piros lapot kapott egy Rodrygo elleni kemény szerelésért. A Real Madrid szélsője megúszta a komolyabb sérülést, és folytatni tudta a játékot. Nandez eredetileg sárga lapot kapott, de a játékvezető a VAR-ellenőrzést követően végül pirosat adott.

Brazília azonban 10 ember ellen sem tudott gólt szerezni, mivel Uruguay az utolsó 20 percben kőkemény védekezésre váltottés úgy döntött, hogy a büntetőpárbajban próbál szerencsét (a Copa Américán a döntőt leszámítva nincs hosszabbítás, 90 perc után egyből a tizenegyesek következnek).

Brazília végül a katari világbajnoksághoz hasonlóan most is tizenegyesekkel búcsúzott a negyeddöntőben (másfél éve Horvátország ellen estek ki).

"Szeretnénk Brazíliát a csúcsra juttatni, tovább dolgozunk és készülünk a világbajnokságra (selejtezőkre)" - mondta Endrick. "Tudjuk, hogy ez egy nehéz pillanat, de reméljük, hogy minden brazil támogat minket".

Uruguay a szerdai elődöntőben Kolumbiával találkozik az észak-karolinai Charlotte-ban, miután szombaton korábban 5-0-ra legyőzte Panamát.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés