Hirdetés

A boszorkányoktól az éteri, csábító nőkig: már a Bibliában is üzenete volt a vörös hajnak

Szabó Bianka portré Szabó Bianka

Divatirányzatok jönnek és mennek, de van valami, ami szinte mindig foglalkoztatja a stílusra fogékony közvéleményt: ez a vörös hajszín. A történelem során sokszor ellentétes érzelmek övezték a nem mindennapi fürtöket, most viszont éppen sorra festik a hajukat vörösre a sztárok.

Fotó: Pixabay

Augusztusban Billie Eilish újjáélesztette jellegzetes frizuráját - egy feltűnő, cseresznyepiros tőfestéssel ellátott, teljesen fekete hajzuhatagot. Egy hónappal később Megan Fox egy tüzes skarlátvörös frizurát villantott. Aztán ahogy megérkezett az ősz, úgy változott Dua Lipa haja is. A popsztár októberben jelent meg egy mahagónivörös stílussal. Még Kendall Jenner is arról panaszkodott egy interjúban, hogy hiányzik neki a 2022-es rézvörös haja. 

A 2023-as őszi-téli kifutókon a cseresznyekóla és az eperszőke fürtöket láthattuk többek között a Burberry, a Rodarte, a Gucci és a Missoni divatházaktól is. A "tüzes szín" csábítása azonban korántsem új keletű trend. Valójában meglepően nagy múltra tekint vissza - írja a CNN.

A világ népességének kevesebb mint két százaléka természetes vörös hajú, bár a hajszínt évszázadok óta egyszerre imádják és utálják.

Divat, vagy az ördög jele?

Hivatkozás másolása

A 15. századi Európában a boszorkányperek fénykorában a vöröses haj az ördög jelének számított - ami néha elég bizonyíték volt ahhoz, hogy megöljenek valakit. A 17. században Obadiah Walker angol akadémikus felszólalt a vörös hajú férfiak "becsmérlésének" széles körben elterjedt kultúrája ellen, mivel szerinte ezeket a férfiakat akkoriban megvetették. Rachael Gibson hajtörténész szerint a fő ok az, hogy ez a hajszín mindig is különlegesnek számított. 

"Júdást a Bibliában vörös hajúnak ábrázolják, és hasonlóképpen az ókori gallok és skótok - akik megtámadták és megszállták (Angliát) - általában vörös hajúak voltak. Tehát a legkorábbi időktől fogva azokat ábrázolták ilyen színű hajjal, akik valamilyen értelemben rossznak számítottak"

- vélekedett a szakember.

Vannak azonban, akik számára a vörös haj nemhogy hátrányt, de egyenesen valamiféle erőt jelent: a 16. századi uralkodása alatt I. Erzsébet királynő rikítóan vörös fürtjei inkább a tudatos választásnak, semmint a genetikának voltak köszönhetőek. A "Red: A Natural History of the Redhead" című könyv szerzője, Jacky Colliss Harvey szerint I. Erzsébet élete nagy részében parókát viselt, és bármilyen árnyalatot választhatott - ő azonban a lángoló vörösesbarna mellett döntött, és állítólag még a lovai bundáját is ilyenre festette. 

"Amikor I. Erzsébet uralkodott, a vörös haj volt a divat. Az udvarban élő férfiak és nők vörösre festették a hajukat, hogy ezzel is jelezzék hűségüket" - mondta Gibson.

A történelem során a vörös tincsek hol divatba jöttek, hol nem. Az 1800-as évek közepén-végén a rafaelita művészek, például Gabriel Rossetti szinte kizárólag éteri, vörös hajú szépségeket festettek; míg egy divatújságíró 1923-ban megjegyezte, hogy ez a hajszín Párizst is meghódította. 

1988-ban a New York Times arról írt, hogy a vörös "a pillanat magával ragadó hajszíne", és bármennyire is divatos éppen, a vörös hajúak soha nem lesznek hétköznapiak.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés