Hirdetés

3 év börtön vár a gödi állatkínzókra, akik 100 állatot sanyargattak a házukban

 portré

Az állatkínzók elképesztő koszban és mocsokban 4 szurikátát, 81 kutyát, 3 macskát, 2 nyulat, 8 gerlét,  galambot, kakadut,  ormányos medvét és kuvikot, illetve számtalan egeret, a karámban pedig tevét, 4 alpakát, 5 birkát, 3 pónit, 3 kacsát és egy csüngőhasú disznót tartottak.

A szaporítók enyhén szólva sem  megfelelő körülmények között, összezsúfolva tartották az állatokat, emiatt több egyed sérült és beteg volt. A helyzetet csak súlyosbította, hogy sok esetben a szükséges állatorvosi kezeléseket is mellőzték. Ezért az ügyészség vádat emelt az állatkínzók ellen - közölte a Pest Megyei Főügyészség kedden az MTI-vel.

Az állatkínzókra évekig tartó börtön vár
Az állatkínzókra évekig tartó börtön vár Fotó: Pixabay

A hatályos állatvédelmi törvény szerint az állatnak tilos indokolatlan vagy elkerülhető fájdalmat, szenvedést vagy sérülést okozni. A Büntető Törvénykönyv 244. paragrafus (1) bekezdése szerint:

a) gerinces állatot indokolatlanul oly módon bántalmaz, vagy gerinces állattal szemben indokolatlanul olyan bánásmódot alkalmaz, amely alkalmas arra, hogy annak maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozza, b) gerinces állatát vagy veszélyes állatát elűzi, elhagyja vagy kiteszi, két év szabadságvesztéssel bünteti.

Ha viszont a gazda az állatnak különös szenvedést okoz, több állat maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását idézi elő, akkor három évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható.

Hirdetés
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés
Hirdetés