Hirdetés

Hatalmas újítás érkezik a WhatsApp-ba, évek óta várt erre több millió felhasználó

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

Az olyan popsztárok, mint Taylor Swift, Adele, Billie Eilish és Elton John zenéje hamarosan a WhatsApp alkalmazáson keresztül is elérhető lesz, így le lehet majd játszani őket, sőt tovább is tudják a felhasználók osztani.

A Universal Music Group, a világ legnagyobb multinacionális zenei csoportja, amely a világ legnagyobb lemezlovasait képviseli, hétfőn többéves licencmegállapodást kötött Mark Zuckerberg vállalatával, a Metával.

A megállapodás egy korábbi, 2017-es megállapodás bővítése, amelyben az UMG a Facebook és testvérplatformjai, a Messenger, az Instagram és az Oculus számára licencelte zenei katalógusait - írja a New York Post.

A frissített megállapodás rövid formátumú videókat és licencelt zenéket tartalmaz, amelyek a Meta tulajdonában lévő WhatsAppon fognak megjelenni.

"Az új megállapodás tükrözi a két vállalat közös elkötelezettségét az emberi alkotók és a művészet védelme iránt, beleértve a művészek és dalszerzők méltányos díjazásának biztosítását"

- áll a két vállalat közös nyilatkozatában. "Az UMG volt az első nagy zenei cég, amely 2017-ben elkezdte a zenéit licencelni a Facebook számára, és ez az új megállapodás tovább bővíti a zene lehetőségeit a Meta többi platformján belül".

A pénzügyi feltételeket nem hozták nyilvánosságra.

A megújított megállapodás értelmében az UMG előadói és dalszerzői részesedést kapnak a Meta creator posztjain felhasznált licencelt zenékből származó reklámbevételekből.

Július végén a zenei kiadó közölte, hogy megszüntette a Metával a prémium zenei videók streamingjére vonatkozó partnerségét. Azt mondta, hogy ez a terméktípus kevésbé népszerű a Facebook felhasználói körében, mint más zenei termékek.

A piac több mint egyharmada mögött álló 54 milliárd dolláros csoport májusban új licencmegállapodást kötött a TikTokkal, és visszahelyezte dalait és előadóit a közösségi médiaplatformra.

Az UMG dalai a két cég között a jogdíjfizetés miatt hónapok óta tartó vita eredményeként kerültek le a TikTokról.

A kínai ByteDance vállalat tulajdonában lévő TikTokot az UMG azzal vádolta, hogy más platformok által fizetett díjakhoz képest alulfizette a zenéi jogait.

Az UMG aggodalmát fejezte ki a TikTok politikájával kapcsolatban is, mivel az a mesterséges intelligencia által generált zenével kapcsolatos - amelyet az emberi művészek által létrehozott tartalmakra nézve potenciális fenyegetésnek tekintenek.

A két fél közötti tárgyalások során az UMG azt követelte, hogy a TikTok vállaljon erősebb védelmet az AI által generált zenék megfelelő engedélyezés nélküli felhasználása ellen a TikTokon.

A múlt hónapban az UMG részvényei egyetlen nap alatt több mint 23 százalékot estek, miután a vártnál gyengébb második negyedéves streaming és előfizetési bevételek csalódást okoztak a befektetőknek.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés