Hirdetés

Hamarosan elszabadulhat a pokol: brutális ukrán ellencsapás készül Oroszország ellen?

Virág Sára portré Virág Sára

Antony Blinken amerikai külügyminiszter és David Lammy brit külügyminiszter közösen látogattak el Kijevbe, miután Ukrajna egyre erőteljesebben forszírozza, hogy a nyugati szövetségesektől kapott nagy hatótávolságú rakétákat bevethesse Oroszország területén belül. 

A két férfi a londoni tárgyalásai után együtt utazott el az ukrán fővárosba. A találkozóra azért volt szükség, mert Volodmir Zelenszkij ukrán elnök többször is sürgette Washingtont, hogy lazítsanak az amerikai fegyverek használatára vonatkozó szigorú szabályokon. Blinken úgy fogalmazott, az utazás célja az volt, hogy meghallgassák a kijevi vezetést a jövőbeni terveikől, és kitalálják, hogy hogyan segíthetnek nekik ezt elérni. Korábban Joe Biden úgy fogalmazott: az amerikai kormány azon dolgozik, hogy hogyan tudna lazítani a fegyverhasználat szabályain. 

A szabályok megváltoztatásáról további tárgyalásokat folytatnak majd pénteken, amikor Sir Keir Starmer brit miniszterelnök tanácskozik Bidennel a Fehér Házban. Denys Shmyhal ukrán miniszterelnök megköszönte a brit kollégájának azt a katonai támogatást, amit az Egyesült Királyság nyújtott Ukrajnának a háborúban. Majd hozzátette, reméli, hogy az ukrán hadsereg megkapja a szükséges nagy hatótávolságú fegyvereket és az engedélyt is, hogy azokat bevethesse Oroszország területén. 

Jelenleg sem az Egyesült Államok sem pedig az Egyesült Királyság nem adja meg az engedélyt Ukrajnának ahhoz, hogy nagy hatótávolságú rakétákat vessenek be Oroszország területén, mert félnek az eszkalációtól. 

Az Egyesült Királyság korábban Storm Shadow rakétákat adott Ukrajnának, amelyeket eddig csak Ukrajna területén vetettek be orosz célpontok ellen. Az ukrán vezetők azonban Oroszország ellen szeretnék fordítani a fegyvereket – írja a BBC. A Kreml szerdán közölte: "a helyzetnek megfelelően fognak reagálni" abban az esetben, ha az Egyesült Államok engedélyezi a rakétacsapásokat Oroszország területén. Kedden Blinken az újságírók azon kérdésére, hogy engedélyezik-e Ukrajnának a nagy hatótávolságú rakéták orosz területen történő használatát, úgy felelt: az amerikai kormány jelenleg is dolgozik a kérdésen. 

Év elején az Egyesült Államok enyhített néhány szabályon, amelyeknek köszönhetően Ukrajna bevethette a hatótávolságú rakétákat az orosz határ mentén lévő területek ellen. Kijev más szövetségesei is szállítottak már nagy hatótávolságú rakétákat, ám ezeket ők sem engedték orosz területek ellen fordítani, egy esetleges eszkalációtól tartva. Kijevi útja előtt Blinken azzal vádolta meg Iránt, hogy ballisztikus rakétákat szállított Oroszországnak, amelyeket heteken belül bevethetnek az ukránok ellen. Irán következetesen tagadta a rakétaszállításokat. 

Kedden azonban az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Franciaország és Németország is újabb szankciókat vezetett be Irán ellen a rakétaszállítások miatt. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés