Hirdetés

Drámai fordulat jöhet Ukrajnában, felkészülhetünk a legdurvább forgatókönyvre?

Virág Sára portré Virág Sára

Volodimir Zelenszkij megérkezett az Egyesült Államokba, hogy bemutassa a "győzelmi tervét", valamint Joe Bidennel, Kamala Harrisel és Donald Trumppal is találkozzon. 

Ukrajna elnöke kulcsfontosságú látogatásra érkezett az Egyesült Államokba, hogy prezentálja Kijev háborút lezáró, tökéletesnek szánt "győzelmi tervét". Ezen javaslatait Joe Bidennek, Kamala Harrisnek és Donald Trumpnak is bemutatja, emellett az ENSZ közgyűlésén is részt fog venni. A látogatásra egy igencsak "intenzív" nyár után kerül sor, miközben Moszkva gyorsan nyomul előre Kelet-Ukrajnában is. Kijev hetek óta próbál nyomást gyakorolni a nyugati szövetségeseire, hogy a tőlük kapott nagy hatótávolságú fegyvereket Oroszország ellen fordíthassa – egyelőre sikertelenül. 

Az ukrán enök éjszaka közzétett beszédében arra szólította fel a szövetségeseit, hogy segítsenek elérni a "valóban fair és igazságos békét". "A mostani ősz sorsdöntő lesz a háború végkimenetelében" – tette hozzá a Guardian szerint. Zelenszkij az amerikai látogatását azzal kezdte, hogy meglátogatta azt a pennsylvaniai lőszergyárat, amely az egyik legfontosabb lőszert gyártja Ukrajna számára. Matt Cartwright demokrata képviselő, aki részt vett a látogatáson, annyit mondott: az ukrán elnök üzenet egyszerű, nagyon köszönik a lőszert, de ennél többre van szükségük. 

David Lammy brit külügyminiszter korábban úgy fogalmazott, jelenleg igencsak kényes tárgyalások folynak a Fehér Házban arról, hogy Ukrajna bevetheti-e a Storm Shadow rakétákat Oroszország területén belül. Nemrég pedig Keir Starmer miniszterelnök társaságában meg is látogatta az amerikai elnököt a Fehér Házban, de nem sikerült dűlőre jutniuk. Az Egyesült Királyságban több olyan hiteles brit portálnak tűnő médium is működött, amelyek dezinformációt terjesztettek az ukrajnai háborúról – ez arra kényszerítette a törvényhozókat, hogy megváltoztassák a törvényt. Az Egyesült Királyság bejegyzett hírportáljainak így most kötelező felfedni a tulajdonosukat és finanszírozójukat. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés