Hirdetés

A tanároknak is le kell adniuk a telefonjaikat? A Belügyminisztérium tisztázta a kérdést

Nap Híre portré Nap Híre

Mint ismert, a héten kiderült, hogy a diákok után a tanárok iskolai okoseszköz használatát is rendelettel korlátozták. A Belügyminisztérium most a Telex megkeresésére elárulta, hogy a pedagógusoknak is le kell-e adni a telefonjaikat a tanórák idejére, vagy sem. 

A hétfőn megjelent rendelet szerint a tanárok akkor nem vehetik elő az okoseszközeiket, ha órát tartanak, délutáni foglalkozáson vesznek részt vagy a gyerekekre felügyelnek. A 17. paragrafus 2-es pontja meghatároz bizonyos kivételeket, amikor nem kell alkalmazni a rendeletet. Ezek: 

  • Ha az iskola valamilyen külső pedagógiai programot szervez. Itt valószínűleg olyan programokra kell gondolni, mint a múzeumlátogatás vagy a tanulmányi kirándulás.
  • Ha veszély fenyegeti a pedagógus vagy más életét, testi épségét, és ezt a veszélyt el kell hárítani. Itt valószínűleg arról van szó, ha telefonon segítséget kell kérni kollégától, rendőrségtől, más hatóságtól.
  • Ha segítséget kell kérni valamilyen szabálysértés vagy bűncselekmény miatt. Tehát a 112-t biztonsággal felhívhatja a tanár.
  • Vagy ha azért kell telefonálni, mert a pedagógus vagy a diák egészségi állapota ezt szükségessé teszi. Ez a gyakorlatban nemcsak a mentő hívását, hanem a szülők, orvos értesítését is jelentheti.

A Belügyminisztérium most a Telex megkeresésére tisztázta azt a kérdést is, hogy le kell-e adniuk a tanároknak a készülékeiket. "A pedagógusnak nem kell leadnia a birtokában lévő mobiltelefont, és egyéb digitális, infokommunikációs eszközt" - közölték. 

Arra a kérdésre, hogy ki fogja ellenőrizni a pedagógusokat, és milyen következményei lesznek egy esetleges szabályszegésnek, azt írták: "az ellenőrzés az igazgató, mint felettes jogosultsága, ahogy a jogsértés következményéről is ő dönt."

A naphire.hu korábban arról is írt, hogy több sebből vérzik a telefonok leadása az iskolákban. Az egyik hazai biztosításközvetítő hívta fel arra a figyelmet, hogy nincs biztosítás az iskolákban a leadott mobiltelefonok védelmére és az intézményeknek a jövőben sem lesz sok esélyük felelősségbiztosítással fedezni a készülékek tárolása során bekövetkező károkat. Pedig vannak olyan telefonok, amelyek akár 500 vagy 700 ezer forintba is kerülhetnek.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés