Hirdetés

Tizenéves youtubernek adta ki magát egy szexuális ragadozó, világszerte lányok százait zaklatta az interneten

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

Ausztráliában 17 év börtönbüntetésre ítélték azt a magát híres tizenéves youtubernek álcázó szexuális ragadozót, aki világszerte lányok százait zsarolta meg, hogy szexuális aktust hajtsanak végre a kamera előtt.

Muhammad Zain Ul Abideen Rasheed bűnösnek vallotta magát 119 vádpontban, amelyek 20 országból, köztük az Egyesült Királyságból, az Egyesült Államokból, Japánból és Franciaországból származó 286 emberrel kapcsolatosak. Áldozatainak kétharmada 16 év alatti volt.

A perthi bíróság meghallgatta, hogy a 29 éves férfi egyre szélsőségesebb visszaélésekre kényszerítette őket azzal, hogy azzal fenyegette meg őket, hogy pornógráf üzeneteket és képeket küld róluk szeretteiknek - írja a BBC.

Az ausztrál hatóságok szerint ez "a történelem egyik legsúlyosabb internetes zaklatási ügye".

"Az érzéketlen semmibevétel, amellyel ez a férfi az áldozataival szemben világszerte fellépett, valamint az ő szorongásuk, megaláztatásuk és félelmük miatt ez az egyik legszörnyűbb szexuális zsarolási ügy, amelyet Ausztráliában üldöztek" - mondta David McLean, az ausztrál szövetségi rendőrség helyettes főparancsnoka.

"Az ilyen típusú online kizsákmányolás és visszaélés pusztító és életre szóló traumát okoz" - tette hozzá.

Amanda Burrows bírónő kedden az ítélethirdetéskor azt mondta, hogy Rasheed bűncselekménye olyan mértékű volt, hogy "nincs hasonló eset" az országban - írta az Australian Broadcasting Corporation (ABC).

Rasheed egy 15 éves amerikai internetes sztárnak adta ki magát, és beszélgetésbe elegyedett az áldozataival, majd szexuális fantáziákról szóló beszélgetésekbe vonta be őket.

Azzal fenyegetőzött, hogy elküldi a válaszokat a barátaiknak és a családtagjaiknak, hacsak nem hajtanak végre egy sor "megalázó" szexuális cselekedetet - amelyekbe időnként a család háziállatai és más gyerekek is belekeveredtek.

Rasheed részt vett nőgyűlölő "incel" közösségekben az interneten, és több alkalommal meghívott másokat - egy esetben akár 98 embert is -, hogy élő közvetítésben nézzék végig a kínzással járó aktusokat.

A megzsarolt gyerekek közül sokan azt mondták neki, hogy öngyilkosságra készülnek - az egyikük még önkárosító képeket is küldött. Rasheed azonban folytatta a zsarolást a "nyilvánvaló szorongás" és a "rendkívüli félelem" ellenére is - mondta a bíró az ABC szerint.

A férfit azután fogták el, hogy az Interpol és az Egyesült Államok nyomozói kapcsolatba léptek az ausztrál hatóságokkal, és 2020-ban vádat emeltek ellene, miután a rendőrség rajtaütött az otthonában.

Rasheed már ötéves börtönbüntetését tölti, amiért kétszer is szexuálisan zaklatott egy 14 éves lányt az autójában egy perthi parkban.

A tárgyaláson elhangzott, hogy részt kell vennie egy szexuális bűnelkövetőkkel foglalkozó kezelési programban, de Rasheed továbbra is magas kockázatot jelent a bűnismétlés szempontjából. A bűnöző  2033 augusztusában folyamodhat feltételes szabadlábra helyezésért.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés