Hirdetés

Svédország egyházi vezetői tűzzel-vassal irtanák, hogy az apák kísérjék a lányaikat az oltárhoz

Virág Sára portré Virág Sára

A hollywood-i filmeknek és a svéd koronahercegnőnek köszönhetően egyre több menyasszony szeretné, ha az édesapja "adná át" őket az esküvőjükön a vőlegényüknek, ehhez azonban az egyházi vezetőknek is van egy-két szava. 

Svédország számtalan szempontból a feminizmus és a progresszivitás fellegvára: a férfiak és a nők is ugyanannyi szülői szabadságot kapnak egy gyermek megszületése után és a parlament összetétele is rendkívül kiegyensúlyozott a nemek tekintetében. Ám amikor a házasság kerül szóba, a kerekek úgy látszik, visszafele forognak. Az evangélikus svéd templomokban a hagyományok szerint a menyasszony és a vőlegény együtt sétálnak végig a templomon, a leendő feleséget nem az édesapja kíséri, ahogy mondjuk Nagy-Britanniában vagy az Egyesült Államokban. 

Az utóbbi években azonban, valószínűleg a hollywood-i filmek és a közösségi média hatására, egyre több svéd nő kéri azt, hogy az édesapja karján sétálhasson az oltárhoz. 

A kérdés azonban nem új keletű, Pandora szelencéje talán már akkor kinyílt, amikor Svédország koronahercegnője, Viktória úgy döntött 2010-ben, hogy az édesapja kíséretében sétál az oltárhoz. A vita a napokban azonban újra fellángolt, miután a svéd egyház őszi találkozójára egy olyan indítványt nyújtottak be, amely gyakorlatilag betiltaná, hogy az édesapák kísérjék a lányaikat. A javaslatot előterjesztő Sara Waldenfors, a göteborgi Nylöse lelkésze úgy fogalmazott, hogy "nincs menekvés a patriarcális szimbólumok elől" – írja a Guardian

"Ez egy viszonylag új hagyomány, hogy az édesapa végigsétál a menyaszonnyal a templomon, hogy aztán átadja a férjének, ez nem szerepel a mi egyházunk hagyományai között" – fogalmazott. 

"Annak ellenére, hogy a gyakorlat nyilván megható lehet az apák és lányaik számára, nem hagyhatjuk figyelmen kívül azt, amit szimbolizál: az édesapa átadja a kiskorú szűz lányét az új gyámjának"

– tette hozzá. A svéd hagyományok szerint a vőlegény és a menyasszony együtt sétálnak végig a templom folyosóján. Azt, hogy a menyasszonyt kísérheti-e az édesapja, jelenleg az adott pap dönti el. Waldenfors, az ellenzéki szociáldemokraták egyik tagja úgy fogalmazott, örül annak, hogy az indítvány "olyan vitát váltott ki, amilyet szerettek volna". 

"Komoly küzdelem volt elfogadtatni, hogy nőket is pappá lehessen szentelni. Az azonos nemű párok számára is komoly küzdelem volt, hogy az egyházon belül házasodhassanak. Most pedig fogadtassunk el egy olyan hagyományt, ami sose volt a mienk és ráadul még idegen is tőlünk?" – mondta. Az egyházon belül azonban többen sem értenek egyet ezzel. Henrik Lööv jönköpingi lelkész szerint például egyszerűen csak egy családtag bevonásáról van szó és nem a patriarchátus felvirágoztatásáról. 

"Ezzel a döntéssel a menyasszony és a vőlegény egyszerűen demonstrálja egy ember fontosságát az életükben, ez pedig sokat jelent minden érintettnek" – fogalmazott. "Ez a szokás az elmúlt nagyjából tíz évben egyre népszerűbb lett, valószínűleg Hollywood miatt, de valamennyi szerepet Viktória koronahercegnő esküvője is szerepet játszhatott benne" – tette hozzá. A mennyasszonyoknak azonban így is csak nagyjából a tíz százaléka szeretne az édesapja karán bevonulni. 

A kérdés egyébként azért váltott ki ekkora vitát az országban, mert két, a svédek számára fundamentális érték ütközik egymással: a nemek közti egyenlőség és a választás szabadságának a kérdése. Azok, akik a szokás betiltása mellett teszik le a voksukat, úgy vélik, hogy nem szabad teret engedni a patriarchátusnak, míg a tilalom ellenzői nagyon nehezen tudják megemészteni, hogy az egyháznak joga legyen megmondani, ki hogyan házasodhat a saját esküvőjén. A tiltást egyébként ennek ellenére nem valószínű, hgy keresztül tudják vinni, mert nem lesz meg hozzá az elegendő támogató. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés