Hirdetés

Ledobta az atomot Putyin szövetségese: "vessünk véget ennek a csetepaténak"

Nap Híre portré Nap Híre

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök az orosz állami televíziónak adott interjút, melyben kijelentette, hogy ideje lenne tárgyalóasztalhoz ülni. Szerinte erre a háborúra sem az oroszoknak, sem az ukránoknak, sem a fehérorszoknak nincs szükségük, és azt is hozzátette, hogy magas rangú amerikai származású emberek akarják, hogy ne szülessen egyezség.

"Üljünk le a tárgyalóasztalhoz, és vessünk véget ennek a csetepaténak. Sem az oroszoknak, sem az ukránoknak, sem a fehéroroszoknak nincs szükségük erre. Valaki másnak van rá szüksége" - jelentette ki a fehérorosz elnök, hozzátéve, hogy szerinte a Nyugat érdeke, hogy folytatódjon a háború, pontosabban "magas rangú, amerikai származású emberek" akarják, hogy ne szülessen egyezség - írja a HVG

Lukasenka erre a kijelentésére nem tudott bizonyítékokat felmutatni, ugyanakkor felvetette, hogy Kijevnek lehetnek tervei Fehéroroszország megtámadására, és kijelentette, nem fogja megengedni, hogy az ukrán csapatok "eltapossák” országukat. Azt is elmondta, nem szeretnék, ha eszkalálódna a helyzet, nem akarnak háborúzni a NATO-val, de előfordulhat, hogy nem lesz más választásuk, és Moszkva támogatni fogja őket.

Mint azt a naphire.hu is megírta, a fehérorosz elnök utasítására csapaterősítéseket vezényeltek az ukrán határra Homel és Mazir taktikai irányában, miután pénteken Ukrajna megsértette Fehéroroszország légterét. A határra vezényelt alakulatok különleges erőkből, szárazföldi csapatokból és rakétaegységekből állnak, amelyek Polonez rakétavetőkkel és Iszkander rakétákkal vannak felfegyverezve. A határra tartanak ezenkívül rádiótechnikai csapatok és a légierő alakulatai is.

Lukasenka az interjúban megismételte a légtérsértésekkel kapcsolatos állításokat, és azt mondta, hogy a fehérorosz csapatokat azért küldik a határra, hogy „megakadályozzák az áttörést”. Kitért arra is, hogy nem látnak okot arra, hogy az orosz atomfegyvereket bevessék, hacsak nem sértik meg a határaikat. "Nem fogunk semmilyen fegyvert használni, amíg nem lépik át az államhatárt" – mondta.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés