Hirdetés

Németország sokkban: a solingeni késelés után felgyorsítják a deportálásokat

Virág Sára portré Virág Sára

Itt az ideje, hogy a Németországba irányuló migráció lecsökkenjen – jelentette ki Olaf Scholz német kancellár, miután azzal vádoltak meg egy menedékkérőként érkezett szír férfit, hogy három embert megölt Solingen városában a múlt héten. 

Scholz hétfői solingeni látogatása során úgy fogalmazott, ez egy "mindannyiunk ellen elkövetett terrorista akció volt". Olaf Scholz azt is mondta, a kormányának "mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy akikről kiderült, nem maradhatnak Németországban, ki legyenek telepítve". Szükség esetén pedig fel is kell gyorsítani a kitoloncolásokat. Emellett azt is megígérte, hogy nagyon hamar szigorítanak a fegyvertartási szabályokon. 

A tragédia politikai vonzata akkor kapott lángra, amikor megerősítést nyert az információ, hogy a késlés elkövetésével egy szíriai menekültet gyanúsítanak. 

A 26 éves 26 éves Issa Al H.-ként emlegetett gyanúsított kapcsolatban állhatott az Iszlám Állam terrorszervezettel – írja a BBC. Ennek következtében pedig a migráció kérdéséről szóló, már alapvetően is heves vita csak még hevesebbé vált. Egy nappal a támadások után Friedrich Merz konzervatív ellenzéki vezető azt követelte, hogy vessenek véget a szíriai és afganisztáni menekültek befogadásának, valamint felszólított a szigorú határellenőrzésre is. Alice Weidel, a szélsőjobboldali AfD vezetője még egy lépéssel tovább ment, és menekültek befogadásának teljes leállítását követelte. 

Scholz pártja továbbra is elkötelezett a menedékkérők befogadása mellett, a kormány azonban arra is ígértetet tett, hogy kitoloncolja azokat a menekülteket, akik súlyos bűncselekményeket követtek el, vagy pedig elutasították a kérelmüket. A solingeni támadás gyanúsítottja 2022-ben szíriai menekültként érkezett Németországba. A kérelmét azonban elutasították, és elrendelték kitoloncolását Bulgáriába, amit végül soha nem hajtottak végre, így Németországban maradt. 

Németországban évek óta komoly vita van a bevándorlás kérdéséből, mert az oszág az európai átlaghoz képest több menekültet fogad be. A terrorcselekmények azonban viszonylag ritkák, az utolsó nagy port kavart eset 2016-ban volt, amikor egy iszlamista szélsőséges 12 embert ölt meg egy berlini karácsonyi vásárban. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés