Hirdetés

Újabb két koncertet jelentett be az Oasis, és lehet, hogy jön az új lemez is

Gavra Gábor portré Gavra Gábor

Noel Gallagher tavaly a Rolling Stone-nak azt mondta, hogy a Covid-lezárások éveiben írt egy „nagyon erősen gitáralapú stadion-rock albumot” - most, hogy az Oasis visszatért, akár a zenekar új lemezének is alapjai lehetnek Noel dalai.

A Liam és Noel Gallagher által vezetett britpop együttes őrületbe kergette rajongóit, amikor bejelentették szenzációs újraegyesülésüket . A felállásról annyi látott eddig napvilágot, hogy a zenekarban Noel Gallagher együttesének, a High Flying Birdsnek több tagja helyet kaphat, de ott lesz a visszatéréskor az Oasis-alapító gitáros, Paul Arthurs, azaz Bonehead is, aki az utóbbi években Liammel turnézik és két éve felépült egy súlyos rákbetegségből.

Kész is az új lemez?

Hivatkozás másolása

A Rolling Stone most azt írja: tavaly, amikor az Oasis újraegyesülésének lehetősége még olyan valószínűnek tűnt, mint az, hogy Joe Biden kiszáll az elnökválasztási versenyből, Noel Gallagher a magazin Music Now című podcastjében elárulta, hogy 40 dalt írt a Covid-lezárások alatt. Ezek közül néhány dal a Council Skies című, a High Flying Birds-szel közös legutóbbi albumára került fel, de így is maradt két teljes albumnyi. 

„Van egy akusztikus album[nyi anyag] is, ami nagyon-nagyon lecsupaszított, és amit nemrég kezdtem el felvenni, mielőtt eljöttem [a High Flying Birds-szel közös turnéra]. Aztán van egy nagyon-nagyon erősen gitáralapú stadionrock album”.

Noel eredeti terve az volt, hogy kiadja az akusztikus albumot (ami egyelőre nem jelent meg), aztán jöhet „az eufórikus gitáralbum”, de most, hogy ő és testvére, Liam kibékültek és bejelentették az Oasis újraegyesülését, vélhetően megváloztak a tervek – írja a Rolling Stone. Ha pedig Noel énekest keres ahhoz a stadion-rock albumhoz, Liam Gallagher tökéletes választásnak tűnik – teszik hozzá.

Liam: együtt jobbak vagyunk

Hivatkozás másolása

Korábban Liam is nyilatkozott a Rolling Stone-nak. 2017-ben ezt mondta az Oasis esetleges újraegyesüléséről: „Mielőtt újra összeállnánk - ha egyáltalán összeállunk -, újra testvérek és barátok kell, hogy legyünk” - mondta Liam 2017-ben a Rolling Stone Music Now-nak.

„Aztán elképzelhető, hogy ha ez megtörténik, elkezdünk együtt lógni, haverok leszünk, és szépen, tisztelettudóan beszélgetünk egymással, akkor valószínűleg azt mondanánk: 'B**sza meg. Elvisszük a kib**zott bandát egy körre, és turnézni megyünk', érted, mire gondolok? Mert tudom, hogy ő is ezt akarja csinálni, és tudom, hogy én is ezt akarom... Tudom, hogy nem akar a U2 előzenekaraként egy stadion egyharmada előtt játszani, amikor ő maga is [megtölthetné a stadiont] a testvérével... Inkább egy Oasis-albumról beszélnék, mint egy Liam-szólóalbumról. És tudom, hogy Noel Gallagher is ezt tenné. Mert együtt jobbak vagyunk... És ezzel tisztában vagyok. És ő is.”

Az Oasis két újabb Wembley-beli koncertet jelent be

Hivatkozás másolása

Közben Liam és Noel Gallagher további két Wembley-koncertet jelentett be, így az Oasis összesen hét koncertet ad a helyszínen - és elismerve az eredeti eladáskor alkalmazott dinamikus árképzés körüli ellentmondásokat, azt mondták, hogy ezekre a koncertekre máshogy lehet majd jegyet szerezni – írja a Sky News.

Előzőleg Noel és Liam Gallaghert, de főként a jegyértékesítő Ticketmastert éles bírálatok érték, miután a rajongók órákat töltöttek virtuális sorban állással, és néhány jegy az eredeti ár több mint kétszeresébe került a reunion turné „kereslet szerinti” árazása miatt. A brit Verseny- és Piacfelügyelet (CMA) bejelentette, hogy „sürgős felülvizsgálatot” indít a dinamikus árképzéssel kapcsolatban, hogy biztosítsa a fogyasztókkal szembeni tisztességes bánásmódot, Lisa Nandy kulturális miniszter pedig kormányzati felülvizsgálatot ígért, sőt az Európai Bizottság is közölte, hogy megvizsgálja a kérdést.

Korrigálnák a jegyértékesítés-beli problémákat

Hivatkozás másolása

Most az Oasis két további koncertet jelentett be a Wembley Stadionba szeptemberben. A zenekar szerint „különleges meghívásos jegyértékesítési stratégiát” alkalmaznak majd, amelyet „a helyzet jóvátétele felé tett kis lépésként” dolgoztak ki. Az Oasis hozzátette: „világossá kell tenni”, hogy a zenekar „a jegyértékesítéssel és az árképzéssel kapcsolatos döntéseket teljes mértékben a promóterekre és a menedzsmentre bízza, és soha nem volt tudatában annak, hogy dinamikus árképzést fognak alkalmazni”.

A szeptemberi koncertekre először azok a rajongók jelentkezhetnek, akik az eredeti értékesítés során nem jártak sikerrel - írták. 

„A turné iránti érdeklődés olyan elsöprő, hogy lehetetlen annyi koncertet beütemezni, hogy a közönség igényeit kielégítsük” - folytatódott a zenekar közleménye. „De ez a jegyértékesítési stratégia sokkal zökkenőmentesebbé teszi a folyamatot a rajongók számára, mivel csökkenti a stresszt és az időt, amit korunk egyik legkeresettebb koncertjegyének megszerzése igényel.”

Mi az a dinamikus árképzés?

Hivatkozás másolása

A közlemény szerint a promóterek, a Ticketmaster és a zenekar menedzsmentje közötti korábbi megbeszélések „egy pozitív jegyértékesítési stratégiát eredményeztek”, amelynek célja az volt, hogy a rajongók számára tisztességes élményt biztosítson”, tették hozzá. Ennek része volt a dinamikus jegyértékesítés, „amely segít az általános jegyárakat alacsonyan tartásában, valamint a jegyüzérkedés visszaszorításában”. Azonban elismerték: „a terv végrehajtása nem felelt meg az elvárásoknak”. Hozzátették: „Minden érintett fél mindent megtett, hogy a lehető legjobb élményt nyújtsa a rajongók számára, de a példátlan kereslet miatt ez lehetetlenné vált”.

A kezdeti koncertekre szóló jegyekért való őrület már jóval azelőtt elkezdődött, hogy megkezdődött volna az árusítás, mivel a manchesteri székhelyű SJM Concerts promóter, a Gigs and Tours honlapja, a Ticketmaster és a See Tickets honlapja is összeomlott a hihetetlen érdeklődés nyomán. Ezt követően a Ticketmaster dinamikus árképzése miatt, amely nagy kereslet és korlátozott kínálat esetén megemelheti a vásárlás költségeit, a jegyárak az egekbe szöktek.

A Ticketmaster közölte, hogy nem állapítja meg az árakat, és a honlapja szerint ez az „esemény szervezőjének” köszönhető, aki „a piaci értéküknek megfelelően árazta be ezeket a jegyeket”. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés