Hirdetés

Nagy a baj: Európában is felütötte a fejét a halálos vírus, amely több 100 embert ölt meg Afrikában

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

Svédország közegészségügyi hivatala arról tett bejelentést, hogy kimutatták az országban a korábban csak az afrikai kontinensen terjedő mpox vírus új, fertőző változatát.

A megfertőződött személy Afrika egy olyan területén tartózkodva kapta el a vírust, ahol jelenleg a mpox Clade 1 jelentős járványkitörése zajlik - közölte az ügynökség a BBC-vel.

A hír alig néhány órával azután érkezett, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kijelentette, hogy az Afrika egyes részein kitört mpox járvány mostantól nemzetközi aggodalomra okot adó közegészségügyi vészhelyzetet jelent.

A Kongói Demokratikus Köztársaságban kitört járvány korai szakaszában legalább 450 ember halt meg, majd a betegség azóta Közép- és Kelet-Afrika területeire is átterjedt.

Olivia Wigzell, a svéd közegészségügyi hivatal megbízott vezetője szerint a fertőzött személy Stockholm területén keresett fel egy orvost, és az, hogy Svédországban kapott kezelést, nem jelenti azt, hogy a szélesebb lakosságra nézve fennállna a veszély a betegség terjedésére.

A korábban majomhimlő néven ismert betegség közeli érintkezéssel terjed, például nemi aktus, vagy akár egy egy másik személlyel közvetlen közelről folytatott beszélgetés útján.

Influenzaszerű tüneteket, bőrelváltozásokat okoz, de akár halálos kimenetelű lehet.

Az mpoxnak két típusa van, az 1-es és a 2-es Clade. Bár a 2-es Clade 2022-ben közegészségügyi vészhelyzetet okozott, viszonylag enyhe lefolyású volt, és Svédországban már mintegy 300 esetet azonosítottak.

A svéd közegészségügyi hivatal szerint az 1-es Clade valószínűleg "a súlyosabb lefolyású betegség és a halálozás nagyobb mértékű emelkedésével" jár.

A hivatal szerint az 1-es Clade gyakrabban terjed a háztartásokon belüli szoros kapcsolatokon keresztül, és gyakran gyermekek között, míg az enyhébb változat főként szexuális érintkezés útján terjed.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ szerint a tünetek általában 6-13 nappal a fertőzés után jelentkeznek, láz és fejfájás, kiütések vagy sebek és izomfájdalom formájában.

A legtöbb embernél enyhe vagy mérsékelt tünetek jelentkeztek, amelyeket teljes gyógyulás követett, de az immunhiányos egyének nagyobb kockázatnak voltak kitéve.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés