Hirdetés

Megszólalt a Mol is: állításuk szerint semmilyen jelzést nem kaptak a Barátság kőolajvezeték leállításáról

Nap Híre portré Nap Híre

Ahogy azt már a Naphíre is megírta, Mihajlo Podoljak váratlanul bejelentette egy új interjúban, hogy január elsejétől teljesen leáll a Barátság kőolajvezeték. Szijjártó Péter már el is utazott Oroszországba, nem sokkal később pedig a Mol is megszólalt, akik azt állítják, hogy semmiféle tájékoztatást nem kaptak. 

2025. január elsejétől leáll a Magyarországot, Csehországot és Szlovákiát orosz kőolajjal ellátó Barátság kőolajvezeték működése. Ezek után hazánk Horvátország felől érkező Adria csővezetéken tud majd kőolajat importálni – jelentette be Podoljak. Az üggyel kapcsolatban nem sokkal később meg is érkezett a Mol hivatalos reakciója: 

"A Mol ebben a témában nem kapott semmilyen jelzést, holott ha lenne változás, elsőként tájékoztatnának minket. Az ukrán féllel továbbra is meglévő és jó üzleti kapcsolatunk van, valamint a szállítások is folyamatosak" – írták. 

Mint ismert, alternatív útvonalként egyedül a Janaf tulajdonában lévő Adria csővezetékkel számolhat a Mol, aminek a kapacitása két finomító ellátására elegendő, miközben ezen az útvonalon három finomító van: a magyar, a szlovák és a cseh. A Portfolio szerint azonban Csehország még az év végéig képes lesz leválni az orosz gázról, így a döntés Magyarországra és Szlovákiára lehet csak nagy hatással. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés