Hirdetés

"Ebből nagyon-nagy gáz lett" - Matolcsy György irgalmatlanul nekiment az Orbán-kormánynak

Nap Híre portré Nap Híre

Matolcsy György a 62. Közgazdász-vándorgyűlésen "Gazdaságpolitikai úttévesztés 2021-től Magyarországon" címmel tartott előadást, melyben keményen kritizálta a kormány. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke úgy véli, a kormány egy sor hibát követett el, és szerinte nem fest túl jól a hazai gazdaság. Azt is megjegyezte, hogy a miniszterelnök nem reális álmokat tűzött ki. 

Matolcsy György úgy fogalmazott, hogy Magyarország gazdaságpolitikai úttévesztésben van, és teljes fordulatra van szükség. Felidézte, az MNB már 2020-ban jelezte, hogy ebben az évtizedben lelassul a növekedés, visszatér az infláció és nagyon makacs lesz az árnövekedés. Arra is kitért, hogy az MNB már 2021 közepén elindította az inflációellenes küzdelmet, azonban a kormány csak kétéves késéssel követte őket - írja a Propeller. 

"Arra kértük a kormányt, hogy csatlakozzon hozzánk, de nem tette. A jegybank a fékre, a kormány a gázra lépett. És ebből nagyon-nagy gáz lett 

- jelentette ki Matolcsy, aki szerint 2021-24 között az úttévesztés következtében veszélybe került minden. Veszélybe került a 2030-ig vágyott célok elérése is. Úgy fogalmazott, Magyarországnak két veszélyes ellenfele van, az eladósodás és az infláció. "Nem közeledtünk a legjobban teljesítő EU-s országokhoz, de a legrosszabbul teljesítők közeledtek hozzánk" - hangsúlyozta. 

Szerinte a kormány hibásan úgy vélte 2021-ben, hogy a magas árak jót tesznek a költségvetésnek, ez nem így lett. Mint mondta, ha az emberek nem fogyasztanak, mert nincs miből, ha a tartalékaikat elveszítik, akkor nem lesz költségvetési bevétel sem. 

Az MNB elnöke kitért arra is, hogy megdöbbentőnek tartja, hogy az inflációs és az élelmiszerinfláció nálunk volt a legnagyobb. Szerinte a kormány abban is téved, hogy a reálbérek növekedése automatikusan növeli a fogyasztást. "Ez egy középosztályellenes gazdaságpolitikai fordulat volt” – mondta. Azt is kijelentette, hogy az autóipari beruházásoktól, és más külföldi beruházásoktól sem lesz gazdag Magyarország.

Nem volt reális cél Orbán Viktortól, hogy 2030-ra az EU 5 legjobb országa közé kerüljünk. Azt javaslom, hogy legyen ez a cél 2040-re, mert 2030-ra nem jön össze

- tette hozzá Matolcsy. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés