Hirdetés

Sokkoló állítás Mark Zuckerbergtől: Bidenék nyomást gyakoroltak a Metára a Covid-témájú posztok cenzúrája érdekében

Gavra Gábor portré Gavra Gábor

A Facebook anyavállalat vezetője szerint a Biden-kormányzat „tévedett”, és kész a jövőben ellenállni a hasonló törekvéseknek.

Mark Zuckerberg, a Meta vezérigazgatója azzal vádolta a Biden-kormányzatot, hogy nyomást gyakorolt a közösségi médiacsoportra, hogy „cenzúrázzon” bizonyos Covid-19 tartalmakat a világjárvány idején, és kijelentette, hogy ebben a választási ciklusban politikailag „semleges” kíván maradni – írja a Financial Times.

Cenzúrát sürgetett a Fehér Ház

Hivatkozás másolása

A képviselőház igazságügyi bizottságának elnökéhez, Jim Jordanhez intézett levelében Zuckerberg azt írta, hogy magas rangú Biden-tisztviselők hónapokon keresztül „ismételten nyomást gyakoroltak” a Meta csapatára, hogy cenzúrázzon bizonyos Covid-19-tartalmakat, köztük humoros és szatirikus tartalmakat.

„Úgy vélem, hogy a kormányzati nyomásgyakorlás helytelen volt, és sajnálom, hogy nem voltunk nyíltabbak ezzel kapcsolatban” - írta a levélben, amelyet a bizottság hétfőn tett közzé az X-en. „Határozottan úgy érzem, hogy nem szabad kompromisszumot kötnünk a tartalmi normáinkkal szemben egyetlen kormányzat nyomására sem, egyik irányból sem - és készen állunk arra, hogy visszavágjunk, ha ilyesmi ismét megtörténik”.”

Zuckerberg azt is megismételte, hogy idén nem fog újabb hozzájárulást nyújtani a választási infrastruktúra támogatására a Chan Zuckerberg Initiative nevű filantróp csoportján keresztül. Korábbi adományai összesen több mint 400 millió dollárt tettek ki, és olyan nonprofit csoportoknak adták, mint a chicagói székhelyű Center for Tech and Civic Life. Ezek célja az volt, hogy biztosítsák, hogy a helyi választási joghatóságok megfelelő választási erőforrásokkal rendelkezzenek a világjárvány idején - mondta. Hozzátette azonban, hogy ezeket úgy értelmezték, hogy „az egyik pártot a másik fölé helyezték”.

Semlegességet fogad a Meta-alapító

Hivatkozás másolása

„Az a célom, hogy semleges legyek, és ne játsszak szerepet sem így, sem úgy - vagy akár annak látszatát keltsem. Ezért nem tervezem, hogy ebben a ciklusban hasonló módon járulok hozzá [a kampányhoz]” - írta Zuckerberg.

A megjegyzések váratlan nyilvános elismerést jelentenek Zuckerberg részéről, hogy a Fehér Ház megpróbálta befolyásolni a moderálási politikáját és a végrehajtási eljárásokat.

„Amikor egy halálos járvánnyal szembesültünk, a kormányzat felelős intézkedéseket szorgalmazott a közegészség és a közbiztonság védelme érdekében” - mondta hétfőn a Fehér Ház szóvivője. „Álláspontunk egyértelmű és következetes volt: úgy véljük, hogy a technológiai vállalatoknak és más magánszereplőknek figyelembe kell venniük, hogy tetteik milyen hatással vannak az amerikai emberekre, miközben független döntéseket hoznak az általuk bemutatott információkról.”

Jordan, a képviselőház egyik vezető republikánus képviselője egy kongresszusi vizsgálatot vezet, amelyben azzal vádolja a Biden-kormányzatot, a dezinformációs kutatókat és a közösségi médiaplatformokat, hogy összejátszanak az amerikaiak, és különösen a konzervatív beszéd elnémítása érdekében.

Az eset egy széles körű globális vita közepette zajlik arról, hogy a platformoknak milyen mértékben kell előnyben részesíteniük a szólásszabadságot vagy az online biztonságot, amelyet az X milliárdos tulajdonosának, Elon Musknak - aki a szólásszabadság abszolutistájának vallja magát - a bejegyzései, valamint a Telegram vezérigazgatójának, Pavel Durovnak a hétvégi franciaországi letartóztatása tápláltak az üzenetküldő alkalmazás állítólagos moderációs hibáival kapcsolatos vizsgálat miatt.

Trump Big Tech-kritikája

Hivatkozás másolása

Donald Trump republikánus jelölt és volt amerikai elnök többször is támadta a közösségi médiaplatformokat a jobboldali hangok vélt cenzúrája miatt. Júliusban Trump a Truth Social nevű közösségi médiaplatformján arra figyelmeztetett, hogy amennyiben újraválasztják elnöknek, „soha nem látott mértékben fogja üldözni a választási csalókat, és hosszú időre börtönbe küldi őket”. Ezután úgy tűnt, hogy kiemeli Zuckerberget, hozzátéve: „Már tudjuk, hogy ki vagy. NE TEDD! ZUCKERBUCKS, légy óvatos!”

Zuckerberg később egy televíziós interjúban azt mondta, hogy szerinte Trump reakciója az ellene elkövetett merényletre „vagány” volt, de nem foglalt állást a republikánus jelölt mellett. Trump azt mondta, hogy Zuckerberg felhívta őt, hogy bocsánatot kérjen a platformon a támadásról készült fotóval kapcsolatos moderációs hiba miatt, és azt állította, hogy Zuckerberg azt mondta neki, hogy nem fog demokratát támogatni a választáson.

A hétfőn közzétett levélben Zuckerberg azt is közölte, hogy a Metának nem lett volna szabad ideiglenesen elrejtenie a felhasználók elől a New York Post egy, a 2020-as választások előtt Joe Biden elnök fiának, Hunternek a laptopjáról szóló cikkét, miután az FBI a Biden család ellen irányuló lehetséges orosz dezinformációs kampányra figyelmeztetett. A történetről - tette hozzá Zuckerberg - nem derült ki, hogy orosz dezinformáció lett volna. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés