Hirdetés

Megvan a megoldás: ez az egy dolog segítene növelni a magyar népességet

Nap Híre portré Nap Híre

A Publicus Intézet felmérése szerint az adókedvezmények és hitelek helyett magasabb életszínvonal lenne a megoldás a népességcsökkenésre. 

A Publicus Intézet Népszava megbízásából készített felmérése szerint a megkérdezettek nagyobb része nem elégedett a kormány családtámogatási rendszerével, és úgy gondolják, hogy a kedvezményes hitelek és adókedvezmények nem alkalmasak arra, hogy valóban gyerekvállalásra ösztönözzék a fiatalokat – írja az Index

A megkérdezettek 51 százaléka nem vagy inkább nem elégedett a családtámogatási rendszerrel, pozitívan mindössze 35 százalék vélekedett, miközben 14 százalék nem adott választ a kérdésre. Kiderült, hogy a kormánypárti támogatásokkal kapcsolatban 

a Fidesz-KDNP szavazóinak 74 százaléka elégedett és csak 18 százalék mondta ennek ellenkezőjét. Ezzel szemben az ellenzékiek 79 százaléka elégedetlen, míg a Tisza szavazónak körében ez 77, a bizonytalanoknál pedig 51 százalék.

Orbán Viktor kormányfő tusnádfürdői bejelentését, miszerint a kormány a következő évben megduplázza a gyerekek után járó családi adókedvezményt, a túlnyomó, 68 százalékos többség támogatja. Az intézkedés az ellenzékiek és a tiszások többségének (55 százalék) tetszését is elnyerné. A megkérdezettek 56 százaléka úgy gondolja, hogy a különböző adókedvezmények és kedvezményes hitelek nem vagy inkább nem alkalmasak arra, hogy gyerekvállalásra ösztönözzék a fiatalokat, ezzel szemben 37 százalék bízik ezekben a módszerekben. A csok, a babaváró és az szja-kedvezmény ösztönző erejében a kormánypártok szavazói hisznek leginkább.

A népességcsökkenést a megkérdezettek 86 százaléka tartja problémásnak, 10 százalékuk nem. A többség, 52 százalék szerint anyagi okai vannak a gyerekvállalási kedv csökkenésének, a jövőtől való félelmet jelölte meg 33 százalék, 18 százalék szerint a „fiataloknak ma már kevésbé fontos a családalapítás”. Amikor arról kérdezték a kutatásban részt vevőket, hogy mik lennének a legfontosabb dolgok, amelyekkel hatékonyan lehetne ösztönözni a gyerekvállalást, 59 százalék a jobb fizetést és a magasabb életszínvonalat emelte ki.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés