Hirdetés

Nagy bajban vannak a magyar családok: hónapok óta nem kapható ez a gyógyszer a patikákban

Nap Híre portré Nap Híre

Augusztus eleje óta hiánycikk a gyógyszertárakban a figyelemhiányos és a hiperaktivitási zavar (ADHD) kezelésére szolgáló gyógyszer, a Bitinex. Bár a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) akkor azt mondta, hamarosan újra elérhető lesz a szer, a probléma azóta sem oldódott meg, ráadásul a Bitinexnek helyettesítő készítménye sincs. 

A Bitinex az ADHD-s gyermekkel élő családoknak elengedhetetlen. Egy édesanya az RTL Híradónak azt mondta, az iskolában nagyon fontos a gyógyszer használata, ugyanis amióta a kislánya szedi, sokkal jobban teljesít a tanórákon. Mivel nincs olyan készítmény, amely helyettesítené a Bitinexet, így az érintett családok bajban vannak. Tulajdonképpen az egyetlen lehetőségük az, hogy külföldről szerzik be a készítményt, ugyanakkor az sokkal nagyobb költségekkel jár - szemlézte a Dívány

 Augusztus elején még reménykedhettek abban az érintettek, hogy a probléma rövid időn belül megoldódik, az NNGYK ugyanis azt nyilatkozta: hamarosan elérhető lesz. Azóta azonban majdnem két hónap telt el, és a gyógyszer továbbra sem kapható. Az NNGYK most így nyilatkozott: "a forgalomba hozatali engedély jogosultja október 31-ig jelentette az átmeneti hiányt a Bitinex nevű atomoxetin hatóanyagú készítményből, amely egész Európát érintő gyártási probléma."

A lap megjegyezte, hogy a hiány kialakulásában az is szerepet játszhat, hogy augusztus végén az NNGYK több különböző hatóanyag-tartalmú és gyártási számú Bitinex-tételt vont ki a forgalomból, miután a gyógyszer nem felelt meg a leírásában foglaltaknak, az orosz hatósági laboratóriumi ellenőrzés során specifikáción kívüli értéket mértek hatóanyagtartalom és kioldódás paraméterekre.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés