Hirdetés

Vitézy Dávid: másodperceken múlt, hogy nem történt sokkal nagyobb baj a Keletinél

Nap Híre portré Nap Híre

Mint azt a naphire.hu is megírta, vasárnap este a Kolozsvár felől Budapestre tartó Claudiopolis InterCity 5 kocsija kisiklott a Keleti pályaudvar közelében, akadályozva a főpályaudvar forgalmát. Arról is beszámoltunk, hogy egy utas sokkoló videót töltött fel a Facebookra, melyben arról számolt be, hogy gyakorlatilag centiken múlt a tragédia, hogy egy másik vonat is nekimenjen a kisiklott InterCitynek. A baleset után Vitézy Dávid is megszólalt. A volt közlekedési államtitkár szerint is másodperceken múlt, hogy nem történt sokkal nagyobb baj a Keletinél, és keményen kritizálta Lázár János közlekedési minisztert is. 

Fotó: Facebook/MÁVINFORM
Fotó: Facebook/MÁVINFORM

Vitézy Dávid kiemelte, hogy senki sem tudhatja még, hogy mi történt pontosan, szerinte azonban az biztos, hogy sokkal nagyobb baj is lehetett volna, ha a két vonat össze is ütközik a kisiklás következtében. "Ez nem perceken, hanem csak másodperceken múlt” – fogalmazott.

A volt közlekedési államtitkár azt is hozzátette, hogy a baleset körülményeinek pontos ismerete nélkül is biztos: mindhárom budapesti fejpályaudvar és az oda vezető vasúti infrastruktúra rémes állapotban van, ezért is született két éve a Budapesti Agglomerációs Vasúti Stratégia és abból számos beruházás terve.

"A Keletiben számos váltón már csak 20 km/h a megengedett sebesség az állapotromlás miatt, a Nyugati biztosítóberendezéséről jobb, ha nem is beszélünk. Lázár János ennek ellenére a rengeteg már elvégzett munka ellenére az összes előkészítés alatt álló budapesti vasúti beruházást leállította, a Keleti pályaudvarra vezető szakaszok felújításának tervezését pedig a már megszerzett uniós pénzek ellenére visszamondta” – írja a közlekedési szakember a közösségi oldalán.

Arra is kitért, hogy a képeken jól láthatóak az InterCity-be sorolt piros csíkos, 52-54 éves fapados, klíma nélküli személykocsik. "Ezek nem oda valók, szégyen, hogy feláras távolsági vonatban ezek járnak. Egy teljesen új InterCity-flotta beszerzéséről a kormány 2022 nyarán döntött, a folyamatot elindítottuk, aztán jött Lázár János, és egyik első miniszteri lépésével visszavonta ezt is, az új mozdonyok beszerzésével együtt - hogy aztán azóta se történjen semmi ezügyben, immár két éve” – fogalmaz Vitézy, aki szerint közvetlen döntéshozói felelőssége van a miniszternek az ügyben, írja az atv.hu.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés