Hirdetés

Kegyetlen megtorlásra számíthatnak az észak-koreai asztaliteniszezők, mert szelfiztek egyet a dél-koreaiakkal?

Virág Sára portré Virág Sára

Kim Kum-yong és Ri Jong-sik észak-koreai asztaliteniszezők állítólag komoly ideológiai vizsgálatnak lesznek alávetve a hazájukban, mert a párizsi olimpián összeálltak egy szelfi erejéig a dél-koreai versenyzőkkel. 

Az olimpia nézői egyetlen pillanatot látva egészen biztosan megbizonyosodhattak arról, hogy a sport, ha csak rövid időre is, de képes összehozni az embereket. Sőt, erre még akkor is képes, ha a világ egyik legvédettebb diktatúrájából érkeztek az emberek. Most azonban úgy tűnik, hogy a párizsi olimpia leghíresebb jelenete, amelyen az észak-és dél-koreai asztaliteniszezők szelfiztek egymással, komoly bajba sodorhatja az észak-koreaiakat a hazájukban. 

A szóban forgó képen Lim Jong-hoon és Shin Yu-bin dél-koreai játékosok pózoltak Kim Kum-yong és Ri Jong-sik párosával Észak-Koreából, de az aranyérmet nyert kínai sportolók, Wang Chuqin és Sun Yingsha is megjelentek a fotón.  

A kép felkerül a párizsi olimpiai játékok hivatalos Instagram-oldalára is, a People magazin pedig az olimpia legjobb 12 pillanata közé sorolta. Most azonban a szöuli székhelyű Daily NK, egy észak-koreai központú oldal arról számolt be egy magas rangú phenjani forrásra hivatkozva, hogy a sportolók és az észak-koreai olimpiai bizottság tagjai a hazatérésük után egy egyhónapos "vizsgálatnak" estek alá. Ez állítólag csak egy rutin eljárás a kommunista országban azok számára, akik több időt is eltöltöttek a külvilágban – írja a Guardian

A Daily NK szerint a versenyzőket az utazás előtt arra figyelmeztették, hogy ne lépjnek interakcióba a többi sportolóval, sem más országból sem pedig a szomszédos Dél-Koreából. Ám ha mégis megszegik a szabályt, akkor készüljenek fel a büntetésre. Az ominózus pillanatról állítólag egy jelentés is készült, amelyben állítólag azért kritizálták az észak-koreai versenyzőket, mert "vigyorogtak" azok mellett az emberek mellett, akiket a rendszer az első számú fő ellenségének tart. Vagyis a dél-koreaiak mellett. Az nem teljesen tiszta, hogy pontosan milyen büntetéssel szembesülhetnek a vesenyzők, ha egyáltalán lesz ilyen. 

A Korea Times szerint ez attól is függhet, hogy most a vizsgálat során mennyi bűnbánatot mutatnak a rettenes ballépés miatt. Az olimpiáról hazatérő versenyzők egy "háromlépcsős ideológiai vizsgálaton" mennek keresztül, amely állítólag a saját csapattársaik kritikájával zárul a "nem megfelelő viselkedésük" miatt. Egy a Korea Times által idézett forrás szerint a szívből jövő bűnbánat mindenféle retorziótól megkímélheti a játékosokat, bár azt nem részletezte, hogy ez mit jelent. 

A Human Rights Watch szerint ez is csak azt támasztja alá, hogy Észak-Korea az ország határain túl is kontrollálni akarja az állampolgárait, míg más hírek szerint azért is büntetés járt a sportolóknak, ha nem arany vagy ezüstérmet nyertek.  

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés