Hirdetés

Újabb fejlemény Karsai Dániel ügyében: megszületett a döntés Strasbourgban

Nap Híre portré Nap Híre

A strasbourg-i Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) elutasította Karsai Dániel fellebbezését, amelyben azt kérte, hogy a bíróság nagykamarája vizsgálja felül az életvégi döntésekkel kapcsolatos beadványa elutasítását - írja a 24.hu. Ez azt jelenti, hogy a bíróság nem tárgyalja újra az alkotmányjogász ügyét.

Mint azt a naphire.hu is megírta, Karsai Dániel tavaly ősszel fordult az Emberi Jogok Európai Bíróságához (EJEB), ugyanis úgy gondolta, az alaptörvény sérti az emberi önrendelkezési jogot az aktív eutanázia tiltásával. A keresetét a bíróság elutasította és kimondta: nincs olyan nemzetközi jogi eszköz, amely kötelezhetné az EJEB-hez tartozó tagállamokat az aktív eutanázia elősegítésére, és annak magyarországi tiltása nem sérti a betegek jogait.  

Karsai és jogászcsapata augusztus elején fellebbezést nyújtott be, hogy ügyét vizsgálja felül az EJEB nagykamarája. A most kiadott közlemény szerint azonban "a Nagykamara öttagú bírói tanácsa legutóbbi, 2024. szeptember 2-i ülésén úgy határozott, hogy elutasítja a Karsai Dániel kontra Magyarország ügy áttételére irányuló kérelmet”.

Ez azt jelenti, hogy a bíróság nem tárgyalja újra az alkotmányjogász ügyét.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés